Lilleoja vanaperenaine pidas 103. sünnipäeva

Silvia Paluoja
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Piistaoja külas tähistas eile 103. sünnipäeva Alma-Katarina Puusepp.
Piistaoja külas tähistas eile 103. sünnipäeva Alma-Katarina Puusepp. Foto: Urmas Luik

Eile tähistas oma 103. sünnipäeva Tori valla Piistaoja küla elanik Alma-Katarina Puusepp, kes on maakonna vanemaid elanikke.

Säravi silmi, kirju siidrätt üle hõbedaste juuste, tuli Lilleoja talu sirgeselgne vanaperenaine Alma-Katarina Puusepp tütar Marie saatel suures partega laega toas vastu külalistele, väärika tähtpäeva puhul teda õnnitlema tulnud koduvalla vanemale Mart Vaiksaarele ja sotsiaalnõunik Silvi Poolile.

Tervis hea

“Kuidas tervis on?” küsis vallavanem, kui oli hällipäevalisele lillekimbu üle andnud.

“Mul pole tervisel kedagi häda, ainult vanus on,” vastas päevakangelane muigega.

Tütar sättis sel ajal lauale vallavalitsuse toodud Jõesuu kondiitri Maigi Loite küpsetatud tordi, millel kaunistusena troonis suurelt arv 103.

“Liigesed ei valuta?” muretses valla sotsiaalnõunik.

“Vanajumal on mind õnnistanud, tervist andnud,” kostis vastus, kuid tööd teinud käed veidi konksus sõrmedega tunnistasid rühmamist maast madalast.

“Tihti küsitakse eakatelt nende pika ea saladusi, aga temal neid ei ole,” mainis sotsiaalnõunik.

“Olen olnud korralik tüdruk, au hoidnud,” tuli mõnus vastus seinakella tikk-takk astumise saatel.

Tori kandis Veski talus 3. novembril 1908 sündinud Alma-Katarinal oli kuus õde ja vend. Möldri peres kuuenda lapsena ilmavalgust näinud tütar käis neli talve Murru külakoolis ja aasta Tori kodumajanduskoolis. Tulevasele kaasale Aleksander Puusepale ütles neiu jah-sõna 1927. aastal, Teise maailmasõja eel valmis Tori mõisa maale Lilleoja talu.

Pooli talus

Perre sündisid kolm tütart ja poeg. Peremees tegi sepatööd ja pereema põllu- ja laudatööd Piistaoja näidistalus põllumajandusteadlase ja -ministri Theodor Pooli juures.

“Pooli talu oli siit kilomeetri kaugusel, ta viidi ära, Venemaale,” ohkas naine, kes mäletab Eesti põllumajandusajaloo ühte olulisimat suurkuju.

“Oi, kui suur tort, igavene ilus!” kiitis Alma-Katarina küpsetist, mida tema tütar kohvilauas istujatele jagama hakkas, ega tahtnud omaks võtta kuldkollase kreemiga kirjutatud kolmekohalist numbrit.

Lilleoja talu õuel lehvis eile päev läbi riigilipp, märkimaks kordumatut sündmust.

Tori vallas on Alma-Katarina Puusepa kõrval eakaim naine Tohera külas 99aastane naine. Hiljuti tähistas 100. sünnipäeva Pärnu-Jaagupisse sisse kirjutatud mees.

Varbla vallas Raheste külas pidas 101. sünnipäeva 7. oktoobril Alma Rannapõld. Sindis jõudis 27. märtsil sama vanuseni Alma Visnapuu ja poolteist kuud varem, 5. veebruaril oli samas linnas 103. sünnipäev Marta Jaagussaarel. Pärnu linnas on tänavu 100. verstapostini ja sellest kaugemale jõudnud kümme inimest.

Eesti läbi aegade vanim elanik on olnud Maria Tomson, kes elas 112aastaseks, ja kõigi aegade vanim mees Juhan Kallaste, kes jõudis tähistada oma 107. sünnipäeva.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles