Diabeedipäeval saab veresuhkrut mõõta

Riina Martinson
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Veresuhkru mõõtmise aparaadid.
Veresuhkru mõõtmise aparaadid. Foto: Margus Ansu / Postimees

Eeloleval esmaspäeval maailma diabeedipäeva raames saab iga soovija lasta Pärnu kolmes Selveris tasuta oma veresuhkrut mõõta.

Suhkurtõbi ehk diabeet võib aja jooksul inimesele kaasa tuua ränki tüsistusi, kuid on õige raviga edukalt kontrolli alla hoitav. Eestis elab ligemale 70 000 inimest, kes ei ole teadlikud, et nad juba põevad suhkruhaigust.

Nüüd loodavad veresuhkru mõõtmist organiseerivad Tartu ülikooli kliinikumi lastefond, Sanof Eesti ja Eesti arstiüliõpilaste selts (EAÜS) pöörata diabeedile senisest suuremat tähelepanu ja panna inimesi mõtlema oma tervisele.

Veresuhkrut saab mõõta 16–19 ning kohale ei pea tingimata tühja kõhuga minema. “EAÜSi liikmed annavad teada, mis vahemikus näit on normaalne tühja kõhu puhul ja siis, kui olete äsja söönud-joonud,” selgitas lastefondi tegevjuht Küllike Saar.

Protseduuri kartma ei pea. “Mõõdetakse sõrme otsast ja igale inimesele oleme arvestanud keskmiselt kolm minutit. Pärast mõõtmist antakse kaasa leht, kus on kirjas näit ja teave diabeedi kohta,” rääkis Saar. “Kui on liiga kõrge näit, suunatakse inimene oma perearsti juurde, kes oskab asjaga edasi tegelda.”

Verd anda võivad lapsedki, sest diabeet pole laste seas sugugi haruldane: Eestis elab umbes 700 suhkruhaiget last. Käesoleval aastal oligi lastefondi üks suuremaid projekte insuliinipumpade ostmine suhkruhaigetele lastele. Aasta alguses oli insuliinipump vaid 15 protsendil diabeedihaigetest lastest, praeguseks on kampaaniate ja annetajate abil pumba saanud veel 63 last ja toetamine jätkub.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles