Mardid toovad õnne õuele

Karin Klaus
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vanalinna põhikooli 1. a klassi lapsed said mardisantimise palgaks hulga magusat ja tervislikku kraami.
Vanalinna põhikooli 1. a klassi lapsed said mardisantimise palgaks hulga magusat ja tervislikku kraami. Foto: Ants Liigus

Eilsel mardiõhtul võis kostümeeritud tegelasi kohata nii maal kui linnas, Pärnu Vanalinna põhikoolis jagasid mardisandid viljaõnne lausa keset koolipäeva.

“Mida suurem kamp mardijooksjaid, seda rohkem lapsi peremehele, rikkalikku põllusaaki ja õnnistust kariloomadele!” kuulutas pisike mardisant kooli õppealajuhataja Kaire Teemäele, kelle kabineti klassitäis kriimunäolisi marte vallutas. “Mardid otsisid toas kõik laokil asjad üles ja nõudsid seletust, kelle omad need on,” manitses teine.

Laokil kraami mardisantidel kabinetist leida ei õnnestunud, küll näitas õppealajuhataja lastele potitäit viljateri, mille eelmise aasta sandid laiali olid visanud. “Korjasin neid tükk aega põrandalt, laualt, riiulitelt ja raamatute vahelt kokku, sest mardid õpetasid, et kui teri aasta aega alles hoida, tuleb õnnelik aasta,” seletas Teemägi ja lisas, et küllap oli toimingust tulu, sest koolil läheb hästi.

Veel teadsid mardid rääkida, et mardipäeva külm toob külmad jõulud, mardisula aga soojad jõulud. Ja kuna “mart ei tantsi muidu eest, mart see tantsib maksu eest”, võisid lapsed peagi akordionimängu saatel suure õunakotiga teele asuda.

1.a klassi juhataja Anne Kaare, kes lastele oli mitu nädalat mardikombeid ja -laule õpetanud, ütles, et ega tänapäeva lapsed sellest tähtpäevast eriti tea, vaid mõni on sõpradega marti jooksmas käinud. Sellepärast on Vanalinna põhikoolis tore komme, et 1. klasside õpilased koolipere rõõmustamiseks mardisanditavad, valmistades ette korraliku eeskava ja nähes vaeva kostüümidega.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles