Õiguskantsler ei menetle uuesti Pärnu prügivedu

Riina Martinson
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Henn Soodla

Kolme nädala eest sai õiguskantsler Indrek Teder palve uurida, kas Pärnus kehtima hakanud nõue, et eramaja omanikud peavad iga nelja nädala tagant prügi loovutama ja selle eest maksma, vastab põhiseadusele.

Nüüd jõudis õiguskantsleri kantseleist tagasi kiri teatega, et avaldus jäetakse menetlusse võtmata. Kirjas öeldakse, et menetlus jäi algatamata, sest seda teemat on õiguskantsler juba 2009. aasta septembris analüüsinud.

“Analüüsides jäätmeveo korraldust puudutavaid norme, leidis õiguskantsler, et kehtiv jäätmeseadus võimaldab kohalikul omavalitsusel jäätmeveo korraldada nii, et elanikud oleksid motiveeritud jäätmete koguseid vähendama ja jäätmeid sortima ning taaskasutama ka siis, kui jäätmemahuteid tühjendatakse iga nelja nädala tagant,” seisab kirjas.

Õiguskantsler selgitab oma kirjas, et jäätmeveo korralduses on jäätmeveo sageduse kõrval teiseks oluliseks elemendiks üleantavate jäätmete kogus/mahuti suurus, mille osas on kohalikul omavalitsusel väga laialdane otsustusruum. “Seega on võimalik korraldada jäätmevedu piisava paindlikkusega ja iga majapidamise eripära arvestavana,” seisab vastuses.

Eeltoodut arvestades ongi õiguskantsleri hinnangul jäätmeseadust võimalik kohalike elanike huve rahuldaval viisil rakendada, vaatamata sellele, et mahutite minimaalse tühjendamise sageduse on seadusandja ette kirjutanud. Seetõttu ei tuvastanud õiguskantsler jäätmeseaduse vastuolu põhiseadusega.

Lisaks anti teada, et keskkonnaalase õigusloomega tegeleb keskkonnaministeerium ja jäätmeseaduse muutmise ettepanekud tuleks sinna saata.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles