Bernard Blum: Heas restoranis saavad kõik meeled naudingu

Karin Klaus
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Bernard Blum, Tartu ülikooli Pärnu kolledži külalisõppejõud.
Bernard Blum, Tartu ülikooli Pärnu kolledži külalisõppejõud. Foto: PP

Tartu ülikooli Pärnu kolledžit külastas eelmisel nädalal külalisõppejõud Bernard Blum Jeruusalemmast Hadassahi kolledžist.

Blum on töötanud mänedžerina mitmes Iisraeli nimekas hotellis ning jaganud oma kogemusi Euroopa ülikoolides.

Pärnu kolledžis pidas ekspert loenguid toitlustamisest heaolu ja spaateenuste disaini ja juhtimise magistriõppekava tudengitele ning kõneles hotellide viimisest rahvusvahelisele turule hotelli- ja turismimajanduse rakenduskõrghariduse omandajatele.

Te pole Pärnu kolledžis esimest korda. Mida te täpselt oma loengutes tudengitele õpetate?

Olen Pärnus kolmandat korda, esimest korda tulin neli aastat tagasi. Mul on Pärnu kolledžiga väga head suhted, tulen alati hea meelega ja naudin õpetamist.

Minu loengud on toitlustamisest ja hotellitöö korraldusest, arvan, et siinsetel tudengitel võiks olla huvitav tutvuda nende ainetega globaalsest aspektist. Toitlustamine on lai teema, kus käsitletakse toidu säilitamist, tootmist, hindade kujunemist, tervislikkust, toitlustamise liike. Õpetan, kuidas pakkuda inimestele head toitu ja sellega kasumit teenida.

Hotellitöö korralduse loengutes räägin paljudest füüsilistest ja emotsionaalsetest faktoritest, mille kombineerimisest sõltub hotelli klientide heaolu.

Kas olete jõudnud tutvuda siinsete hotellide, spaade ja restoranidega?

Peale Pärnu külastasin Tallinna ja Tartut, nii hotelle kui restorane. Jäin teenindusega väga rahule, inimesed on siin viisakad ja heade kommetega. Arvan, et Pärnu kolledži hotelli- ja turismimajandushariduse andmine aitab neid teenuseid veel rohkem arendada, olete õigel teel. Eesti on väga ilus, Pärnus on palju rohelust, avarust, ilus rand ja meeldivad inimesed.

Kuidas teile meeldib Eesti toit?

Eesti toidud erinevad üsna palju sellest, mida ma tavaliselt söön. Kesk-Idas ja Vahemere maades tarbitakse hoopis teistsuguseid vürtse, taimi ja toiduaineid.

Siinses köögis tunnetan rohkem Vene- ja Saksamaa mõjusid, need riigid on Eestile kultuuriliselt lähedased. Mulle meeldib Eesti toitude autentsus, jookidest näiteks Saku õlu. Teenindus on kiire ja viisakas, ette heita pole midagi.

Olete töötanud mitmes luksusrestoranis, mis teeb restorani eriliseks? Miks on mõnes söögikohas alati lauad hõivatud?

Restorani populaarsuses mängib kaasa palju faktoreid. Kõik algab õhkkonnast, sisekujundusest, mööblist, lauanõudest, tähtsad on põnev menüü, osavad kokad ja maitsev toit. Toorained peavad olema värsked ja puhtad, maitseainete tasakaal paigas. Unustada ei tohi serveerimist, kõigepealt sööme ju silmadega.

Minu meelest teevad restorani eriliseks inimesed, kes seal töötavad: kuidas kogu organisatsioon toimib, kui kvalifitseeritud on spetsialistid ja kas nad on kõik väljas ühe eesmärgi nimel: põnevad ja kvaliteetsed gastronoomilised saavutused.

Heas restoranis saavad kõik meeled rahulduse, inimene naudib toidu lõhna, välimust, struktuuri ja maitset.

Restoranielamust ei saa võrrelda kiirtoidukohaga, kus haaratakse hamburger ja neelatakse see võimalikult kiiresti alla.

Hea toit ei pea siis tingimata olema kallis? Toiduelamusi võib saada mujaltki kui gurmeerestoranidest.

Mõnikord maitseb väikese pererestorani lihtne toit gurmeerestorani viimistletud roast isegi paremini. Hea toit ei pea tõesti olema kallis ja peen. Paljud tavalised rahvuslikud toidud ei nõua palju lähteaineid ega pikka valmistamisprotsessi, aga tulemus maitseb suurepäraselt.

Väga head on tavalised salatid, aedviljad, juustud, kala ja liha. Peaasi, et kõik oleks värske, tervislik ja esteetiliselt serveeritud.

Mis mulje on teile jäänud Eesti üliõpilastest?

Eesti tudengid on tulvil entusiasmi, käituvad hästi, küsivad üsna palju, kuigi mõni on alguses häbelik. Pean kõige tähtsamaks, et neid tõesti huvitab valitud eriala. Tudengite suurt motivatsiooni olen tundnud iga kord, kui siin õpetan.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles