Riik vaktsineerib teismelisi läkaköha vastu

Tarbija24
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: PP

Kuna viimastel aastatel on läkaköha tabanud just koolilapsi, hakatakse järgmisest aastast riigi kulul selle vastu vaktsineerima ka teismelisi. Järgmisel aastal on plaanis kaitsesüstida ligi 25 000 noorukit vanuses 15–17.

“Nooremad lapsed on vaktsineeritud ja kaitstud, aga kuna see immuunsus ei ole väga püsiv ja hakkab tasapisi nõrgenema, haigestuvad selle tulemusena teismelised ja noored täiskasvanud,” selgitas terviseameti epidemioloogianõunik Kuulo Kutsar.

Praegu vaktsineeritakse lapsi läkaköha vastu viis korda ja viimane vaktsineerimine on kuue–seitsmeaastaselt.

Kutsari sõnutsi ei ole läkaköhavaktsiin nii tõhus kui ülejäänud vaktsiinid, mis annavad pikaajalise immuunsuse, seetõttu mõne aasta möödumisel immuunsus kaob.

Epidemioloogi kinnitusel ei ole sugugi haruldane, et pikka aega köhival lapsevanemal ei diagnoosita läkaköha, kuna perearst ei pööra sellele tähelepanu.

“See täiskasvanust lapsevanem võib oma peres nakatada väiksemaid lapsi,” tõdes Kutsar. Ta lisas, et teismelistele ja täiskasvanutele läkaköha eluohtlik ei ole, küll võib see ohustada väiksemaid lapsi.

Teismelisi hakatakse vaktsineerima kas perearsti juures või koolis.

2009. aastal diagnoositi läkaköha 629 inimesel, mullu oli 1295 haigusjuhtu. Tänavu on seda haigust põdenud 413 inimest.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles