Voltvetis võib metsavenna eluga tutvuda

Veste Roosaar
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mälestusmärk metsavendadele Kodasmaal.
Mälestusmärk metsavendadele Kodasmaal. Foto: ANTS LIIGUS/PRNPM/EMF

Pärnumaa kutsehariduskeskuse Voltveti koolituskeskuses saab 30. novembrini tutvuda riigiarhiivi rändnäitusega fotodest, mille KGB konfiskeeris vangilangenud metsavendadelt ja lisas asitõenditena nende juurdlustoimikutesse.

Teise maailmasõja käigus vallutas Nõukogude armee 1944. aastal Eesti ja Saksa armee taganes. Eesti iseseisvust ei õnnestunud taastada. Tuhanded inimesed pagesid metsadesse ja hakkasid end uue vägivallavõimu eest varjama. Neist said metsavennad.

“Elamine metsas, elamine eesmärgiga oma elu hoida ja end kaitsta ülemvõimu vastu on väga suuresti erinev kõigist eluviisidest. Kes pole seda tundnud, sel ei ole temast väiksematki kujutlust. Tundub võimatuna kellelegi selgeks teha, kuidas see vaimselt ja füüsiliselt mõjub tervisele ja missuguste raskustega tuleb võidelda, et valmis saada kõigega, mis elu sinult nõuab, olgu hirm, vaev ja mure kui suur,” kirjutas metsavend Arnold Lindermann juunis 1955.

Relvastatud vastupanuliikumine oli aga ainult osa metsavendlusest. Eelkõige tähendas see igapäevast elu metsas. Kommunismivastane võitlus ja enese varjamine oli võitlus Eesti Vabariigi iseseisvuse eest ja rahvale tehtud ülekohtu vastu – niisugune on riigikohtu otsus 1994. aastast.

Näituse koostaja ja kuraator on Tiit Noormets ning kujundaja Peeter Paasmäe.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles