Kümme aastat musikaalset sõprust

, Pärnu kammerkoori dirigent
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Elo Kesküla.
Elo Kesküla. Foto: Erakogu

Sel laupäeval, 26. novembril tähistab Pärnu kammerkoor oma kümne aasta juubelit. Sügisel 2001 otsustasid kaks sõpruskollektiivi – segakoorid Mattone ja Ave Canto pärast järjekordset edukat ühisprojekti leivad päriselt ühte kappi panna. Koostöös peitub edu võti, kahest väiksest üksusest sai üks, kaalukas ja tegus.

Koori asutajadirigent ja eestvedaja oli Ave Sopp. Jõudumööda on koori ellu hääleseadja, koormeistri ja dirigendina värve lisanud Anne Uusna. Läbi aastate on oma abikäe muusika õpetamisel ulatanud Marko Lõhmus ja Tõiv Tiits. Eelmisest hooajast kannab Pärnu kammerkoori hea käekäigu eest hoolt dirigent Elo Kesküla (pildil).

Lauldud on väga eriilmelist muusikat Bachi “Jõuluoratooriumist” ja Eesti klassikast ABBA meeste “Chessi” ja operetikavani, antud kontserte kirikutes ja võisteldud “Laululahingu” möllus. Palju on tegeldud Eesti rahvamuusika ja Urmas Sisaski loominguga.

Rõõmu on toonud mitu konkurssi. Ette on näidata 2008. aasta segakooride võistulaulmise A-kategooria esikoht, seitsmenda Pärnu rahvusvahelise koorifestivali rahvalaulukonkursi hõbediplom (2008), Barcelona rahvalaulukonkursi “Europa and it’s Songs” oma kategooria kõrgeim koht ja kuldmedal (2008).

Dirigent Ave Sopp peab oluliseks ja hindab kõrgelt koori sidet ja tihedat koostööd Pärnu linnaorkestriga. “Kui vaadata teiste amatöörkooride seas ringi, siis sellist koostööd ei ole kellelgi teisel ette näidata. See on väikse Pärnu linna võlu, et inimesed leiavad üksteist. Ja parajasti nii suure Pärnu võlu, et meil on nii palju muusikuid, et oleks oma orkester ja oma hea koor. Ka siis, kui me oleme endale appi võtnud mõne sõpruskoori, on muusika tegemise initsiatiiv tulnud liinilt Pärnu linnaorkester – kammerkoor. Mööngem: see on uskumatu võimalus ja luksus,” tõdeb ta.

Kodusaalis Hansagümnaasiumis laupäevasel sünnipäevakontserdil astub koor üles tavapärasest pisut suuremas koosseisus. “Hooaja alguses kutsusime oma vilistlasi üles värskendama musikaalset sõprust ja osalema juubelikarussellil. On rõõm, et vanad olijad seda võimalust väärtustasid, sest lavale on oodata ligikaudu 50 hinge. Oleme õnnelikud, et väärikas avaakord sünnib taas koostöös Pärnu linnaorkestriga dirigent Jüri Alperteni juhatamisel.

Ettekandele tuleb Tõnu Kõrvitsa “Kreegi vihik”. Samuti tahame tuua publiku ette eredamaid hetki koori minevikust ja vaadata pisut ajast ette. Kõlavad paremad palad “Laululahingust” Anne Uusna käe all, kelle sõnutsi raputas saatesarjas osalemine tugevasti koori repertuaarivalikut ja tavapärast eluviisi,” rääkis dirigent.

Järgmise kevade üks verstaposte koori tegemistes on Olav Ehala muusikali “Lumekuninganna” etendamine festivalil “Muusikamoos”. Muusikalivanker sai veerema lükatud juba septembris, kui alustati koorinumbrite õppimisega. Juubelikontserdil kostitatakse muusikasõpru mõne sädeleva palaga nimetatud lavateosest ja õigesse võtmesse aitab need laulud sättida saatebänd koosseisus Hain Hõlpus, Kalle Pilli, Toomas Aron ja Olav Kund.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles