Näha saab rahvapärast ilu

Silja Joon
, kultuuritoimetuse juht
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Taies Christi Küti vaibanäituselt "Põllerahvas".
Taies Christi Küti vaibanäituselt "Põllerahvas". Foto: Erakogu

Täna õhtupoolikul avatakse Pärnu uue kunsti muuseumis kolm näitust: Eesti rahvakunsti ja käsitöö liidu ehteaastale pühendatud “Ornament – võti maailma. Traditsioonist disainini”, Keiu Kullese “Rahvapärased ehted” ja Christi Küti vaibanäitus “Põllerahvas”.

Näituste avamisel esineb rahvatantsurühm Tuurit-Tuurit, kes kannab Liina Viira loodud rahvuslikke kostüüme.

Näitustesari annab ühtaegu ülevaate Eesti tavadest inspireeritud käsitöö ja disaini hetkeseisust ning rahvusliku ehtekunsti arengust ja taassünnist. Veel tutvustab väljapanek teemakohaseid õppeülesandeid käsitööd õpetavates koolides.

Näitus algab Rocca al Mare kooli 8. klasside õpilaste Kristina Rajando ornamendiõpetuse tundides valminud tööde esitlusega ja lõpeb väärikate vaibakunstnike loominguga, kes on olnud mitme põlvkonna tekstiilikunstnike juhendajad ja inspireerijad. Eksponeeritakse aeganõudvates tehnikates valmistatud tekstiile: gobelääne, põim- ja traditsioonilisi kootud rahvuslikke vaipu. Oma töödega esinevad Anu Raud, Ehalill Halliste, Malle Antson, Christi Kütt, Riina Tomberg, Astri Kaljus, Kadri Vissel.

Samuti saab näha tikitud kinnaste kollektsiooni Kristi Jõestelt. Setu rahvakunsti mõjutustega esemeid esitlevad Evar Riitsaar ja Kauksi Ülle.

“Ornament – võti maailma. Traditsioonist disainini” ja Keiu Kullese “Rahvapärased ehted” jäävad avatuks 8. jaanuarini, Christi Küti vaipu näeb 18. detsembrini.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles