Port Arturi kaubanduskeskuse esimene maja läheb remonti

Silvia Paluoja
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pärnu südalinnas algab jaanuaris remont Port Arturi kaubanduskeskuse esimeses majas, pildil näitab OÜ Port Artur Grupi juhatuse liige Viljo Vetik eskalaatoriga asendatavat treppi.
Pärnu südalinnas algab jaanuaris remont Port Arturi kaubanduskeskuse esimeses majas, pildil näitab OÜ Port Artur Grupi juhatuse liige Viljo Vetik eskalaatoriga asendatavat treppi. Foto: Urmas Luik

Pärnu südalinnas läheb Port Arturi kaubanduskeskuse esimene maja remonti, uuenduskuuri läbimise järel saavad poodlejad uue, kesklinnale kohase ostukeskkonna.

Ulatuslik uuenduskuur algab 8. jaanuarist ja Port Artur 1 avab külastajatele taas ukse 30. aprillil, kaubakeskuse sünnipäeval.

Remondi tellija on AS Port Artur, investeerija OÜ Port Artur Grupp, mis mahukaks tööks kasutab ka pangalaenu. Rahasummat ei soostunud tellija esialgu avalikustama.

Kolm ja pool kuud kestva remondi ajaks paigutuvad kauplejad ümber Port Artur kahte, senisele pinnale jäävad keldrikorrusel Euronics, samuti Eesti Posti kontor ja kasiino.

Värskendatud sisu

Port Artur Grupi juhatuse liikme Viljo Vetiku sõnutsi on 15 aastat tagasi ehitatud 5000ruutmeetrise kaubanduspinna ja tollal riigis üks loovama lahendusega kaubanduskeskusi jäänud ajale jalgu.

“Maja on vananenud, teeme selles uuendusremondi, et muuta keskus külastajatele meeldivaks, vahetame välja põrandad ja elektrisüsteemid, et saada kulud alla, ning teeme muutusi Pika tänava ja Laia tänava poole jäävas fassaadis,” rääkis Vetik.

Kesklinna väravaks nimetatud Port Arturi esimese, 1996. aastal arhitekt Andres Siimu projekteeritud maja sissepääsud avarduvad ja hoone muutub esinduslikumaks.

Parkla poolt üle väljaku tulija leiab eest lillepoe võrra laiema sissepääsu ja võib kohe astuda teda teisele ja kolmandale korrusele viivale eskalaatorile. Teise külge jäävad alles trepid ja majas töötab lift.

Ajalooline sein

Välisilme ühtlustub 2009. aastal uuendatud Port Artur 2 kaubanduskeskusega, saades kaetud kvaliteetsete hallikate alumiiniumplaatidega. Kujunduse käekiri on sama, sest arhitekt pole vahetunud, vaid jätkab oma tööd värskema lahendusega.

Kahe pealinna, Tallinna ja Riia vahele jäävasse Pärnusse 1875. aastal hulgilaoks ehitatud hoonel on kaubanduskeskuse omanike soovil jäänud alles ajalooline tellissein, mille esiletoomiseks saab see remondi ajal uudse valgustuse ja eskalaatoripoolses otsas asenduvad tellisseina ülalt varjavad tahvlid klaasiga.

Sisetreppi pidi saab minna-tulla nullkorrusele Euronicsi poodi, praegu tuleb ostjal-uudistajal sinna jõudmiseks minna nii ühelt kui teiselt poolt maja õue. Vana harjumuse järgi pole kevadel ostjal mõtet firmabokse otsida, sest needki saavad teise kujunduse ja lisanduvad Baltikumi jaekaubandusse jõudvad uued kaubamärgid.

“Pärnu kesklinn peab toimima,” kinnitas Vetik. “Paljud firmad, mis 15 aastat meiega koos seda rasket leiba söönud, tahavad jätkata ja tulla välja uue kontseptsiooniga.”

Rahvasuu kutsub kõnealust hoonet Port Arturiks, sest Vene-Jaapani sõja ajal (1904–1905) asus hoones nekrutite kogunemispunkt ja Eesti mehed saadeti siit maailma teise otsa, Port Arturi sadamasse.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles