Sauga jõe ligidale tekkis teleritest prügimägi

Riina Martinson
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Risustaja on ilmselt hiljuti remonti teinud ja mööblit vahetanud. Kes tunneb ta ära, teatage keskkonnainspektsiooni numbril 1313.
Risustaja on ilmselt hiljuti remonti teinud ja mööblit vahetanud. Kes tunneb ta ära, teatage keskkonnainspektsiooni numbril 1313. Foto: Urmas Luik

Pärnu lennuväljast pisut edasi sõites on Sauga valda jäävale metsateele tekkinud suured prügimäed, millest leiab nii remondijääke, mööblit kui hulga vanu telereid.

Sauga jõe lähedal maad omav pensionär Endel Vilja avastas läinud kuul enda maatükile tekkinud kaks prügikuhja, milles on vana nurgadiivan, ülesvõetud parkettpõranda lauad, vana aknaraam, rõivad, käekotid, autorehvid ja kümmekond rohelist lilleväetise pudelit.

Lahtivõetud telerid

Kõige tähelepanuväärsem leid rämpsu seas on aga telerid. Põgus lugemine näitas, et võssa oli visatud üle kümne kineskoobiga teleri, mis olid lahti võetud ning kineskoobid ja korpused eraldi hunnikusse heidetud.

Pärnu Postimehega konsulteerinud elektroonikakaupmees pakkus, et tegu võib olla mõne remonditöökoja, utiliseerija või metalliotsijaga – sisaldavad ju kineskoobiga telerid pisut vaske.

Sääraseid teleritega nokitsejaid võib Pärnus, Audru ja Sauga vallas olla mitu, aga vaevalt nad päris salaja tegutsevad. Nii jääb lootus, et keegi tunneb telerite, väetisepudelite ja punakaspruuni nurgadiivani järgi kurja teinud inimese ära. Kes teab hiljuti remonti teinud peret, kes kasvatab lilli ja nokitseb teleritega ja kel pole enam kodus punakaspruuni nurgadiivanit?

Prügikotikesi ja ehitusprahti hakkab lennujaama taga laiutavates võsastikes silma tihti, kuid nii suurt laadungit pole varem sealkandis nähtud. Risustaja leidmine oleks väga oluline, sest vastasel puhul peab maa koristama selle omanik.

Kordus taas

Vilja rääkis, et viie aasta eest tõi keegi samuti salaja tema maale suure laadungi prahti. Siis sai mees keskkonnainspektsioonist hoiatava kirja ja koristas ise sodi ära. Seekord läheks aga mööbli, ehitusprahi ja ohtlike jäätmete koristamine, vedu ja prügimäele andmine kokku väga kalliks maksma.

Sauga valda hiljuti tekkinud prügimäest sai teavitatud keskkonnainspektsiooni, mis üritab süüdlase kindlaks teha.

“Taolistest juhtumitest tulekski alati teavitada keskkonnainspektsiooni. Teeme omalt poolt kõik, et süüdlane tuvastada,” ütles keskkonnainspektsiooni avalike suhete nõunik Leili Tuul.

Kui menetluse käigus süüdlane kindlaks tehakse, määratakse talle trahv jäätmete ebaseadusliku käitlemise eest ja tal tuleb jäätmed koristada. Juhul, kui süüdlast ei õnnestu välja selgitada, lasub koristamise kohustus maaomanikul. “See võib tunduda ebaõiglane, kuid seadus muud võimalust ette ei näe,” nentis Tuul.

See nõue tuleneb jäätmeseadusest, mis ütleb, et kui saastajat ei ole kindlaks tehtud ühe aasta jooksul jäätmete keskkonda viimise asjas süüteomenetluse alustamisest arvates, korraldab koristamise maaomanik.

Eraomanikku, kelle maale on prügi toodud, trahv ei ähvarda, küll tehakse talle ettekirjutus jäätmete koristamise kohta.

Ebaseaduslikest prügimägedest ja risustajatest võib teada anda keskkonnainspektsiooni lühinumbril 1313 või e-kirjaga 1313@rescue.ee.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles