Tiit Palu jätab Endlas lavastuse lõpetamata

Silja Joon
, kultuuritoimetuse juht
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eri põhjustel polnud võimalik jõuda Mihkelsoni suurromaani väärilise tulemuseni, tõdes Tiit Palu.
Eri põhjustel polnud võimalik jõuda Mihkelsoni suurromaani väärilise tulemuseni, tõdes Tiit Palu. Foto: Ants Liigus

17. detsembril Pärnu Endla Küünis aasta viimase uuslavastusena esietenduma pidanud Ene Mihkelsoni samanimelisel romaanil põhinev „Ahasveeruse uni“ jääb lavastaja ettepanekul lavale tulemata, teater ostab juba müüdud piletid tagasi.

„Ahasveeruse une“ lavastaja-dramatiseerija on aasta lõpus omal soovil ametist lahkuv Endla teatri pealavastaja Tiit Palu. Oma jutu järgi võttis ta pika kaalumise järel vastu otsuse lavastusprotsess pooleli jätta, sest eri põhjustel polnud praegu võimalik jõuda Mihkelsoni suurromaani väärilise tulemuseni.

“Loomingulises töös on alati teatud riskimoment,” rääkis Palu. Seda, et tükk otsustatakse jätta viimasel hetkel lavale toomata, ei juhtu teatrites just sageli, nentis ta. “Kuigi võiks. Mõnikord on see inimeste tundeid silmas pidades mõistlikum ja säästlikum. Kui sellest ei sünni head teatrile ega publikule. On ju teisteski teatrites lavale toodud tükke, mida mängitakse vaid korra,” selgitas pealavastaja.

Ilus ja võimas aines

Palu tõdes, et suutis oma otsuse koduteatris nädal aega tagasi ära põhjendada, aga ega see tuju rõõmsamaks tee. Lavakujunduski oli juba valmis. “Olen enda vastu aus, see otsus oli teatri suhtes õige ja kolleegidele arusaadav,” lisas ta. Kuigi Endlas jääb töö lõpetamata, kavatseb lavastaja huvitava materjaliga tulevikus edasi töötada, ent mitte Pärnus.

Millised on aga omal soovil ametist lahkuva Palu edasised tegevusplaanid? “Otsin voolavat vett ja midagi, millest rõõmu tunnen. Minu lahkumine teatrist on kaalutud otsus ja selles on teatud protesti. Kõige vastu. Teater peab muutuma. Ja minu käed ei ole nii pikad,” rääkis ta.

Lavastaja viitas, et tema arusaamad teatritegemisest on põhjalikumalt lahti kirjutatud 21. oktoobri kultuurilehele Sirp antud intervjuus.

Endla direktor Ain Roost avaldas kahetsust, et see ilus ja võimas aines jäi lavale toomata. “See oli lavastaja selgus ja otsus. Ta palus trupilt vabandust. Siin on tegu loominguliste probleemidega. Loojad kannavad ju materjali endas aastaid,” rääkis ta. Roost lisas, et mõne korra on Endla ajaloos lavastamisest loobumist varemgi ette tulnud. Muidugi on teatrile parem jätta lavastamine pooleli varem kui hiljem.

„Et tegemist oli Küüni etendusega, on kahju väiksem, kui oleks olnud suure saali puhul,“ lisas Endla teatri avalike suhete juht Inga Jaagus.

Pingeline sisedialoog

Ene Mihkelsoni “Ahasveeruse uni” on romaan, mis kujutab endast pingeliselt juurdlevat sisedialoogi, mille käigus erakordse süüvimise ja halastamatusega analüüsitakse reetmist, ustavust, aatelisust ja eneseks jäämist Teise maailmasõja järgses ja taasiseseisvunud Eestis. Romaani on nimetatud taasiseseisvunud Eesti Vabariigi aegseks parimaks kirjandusteoseks.

Detsembris pidi toimuma kokku neli „Ahasveeru une“ etendust. Kõigile neile oli pileteid müüdud, kuid mitte väljamüüdud. Piletid ostetakse tagasi.

Tiit Palu liitus Endla teatriga 2001. aastal ja on selle pealavastajana töötanud 2004. aastast.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles