Jõululaud muutuste tuules

PP
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jõulukalkun.
Jõulukalkun. Foto: Henn Soodla

Eesti tarbimistrendid näitavad, et üha rohkem eelistavad inimesed aasta pikimal ja tähtsamal pühal sealihale linnuliha ja kala. Traditsioonilisi jõulumaitseid saab mitmekesistada lihtsate kohalike maitseainetega, nagu köömned, tüümian, majoraan ja pune (oregano), soovitas Santa Maria menüüinsener Ilmar Räni.

Jõululaual on läbi aegade pakutud rikkalikku toiduvalikut, seetõttu on jõuluroogades kasutatavad maitseained samal ajal nii isu tekitavad kui seedimist soodustavad. “Mitmel maitseainel on tervendav toime külmetuse korral. Ingver, tšilli, mesi ja astelpaju on toniseerivad maitsed, mis talvel kosutavad ja enesetunnet parandavad,“ tõi Räni näite.

Eri lihade puhul on hea täiendada traditsioonilisi jõuluvürtse, nagu nelk, vürts, loorber, muskaatpähkel, kaneel ja kardemon, eestipäraste maitsetega. Hapukapsale võib maitset anda apelsinipipra, pardirasva, tumeda õlle või kuiva siidriga.

Jõuluaeg ei möödu hõõgveinita, kuid soojendav jõulujook ei pea alati sisaldama alkoholi. Peale selle saab valmistada aromaatse ja ergastava jõulujoogi, lisades õuna-, mustsõstra- või mustikamahlale ingverit, kaneeli, nelki ja vanillsuhkrut.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles