Shalomi varjupaik oli kallis

Teet Roosaar
, uudistetoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pereabikeskus peab aasta lõpuks asjad kokku pakkima.
Pereabikeskus peab aasta lõpuks asjad kokku pakkima. Foto: Ants Liigus

Pärnu linnavalitsuse riigihankekomisjon lükkas eile Shalomi laste varjupaiga ja päevakeskuse pakkumise tagasi, leides, et lapsi saaks odavamalt toitlustada.

“Toitlustust oli varjupaiga osas küsitud kaheksale lapsele, keskmine oli alla kahe. Usun, et pakkumises on kohti, kus annab kulusid kärpida,” ütles riigihankekomisjoni esimees abilinnapea Meelis Kukk.

Täna vastu võetavas Pärnu 2012. aasta eelarves on laste varjupaiga ja päevakeskuse teenuse osutamiseks ette nähtud 62 500 eurot. Toimetuse andmetel ületas ainsana riigihanke konkursil osalenud kristliku misjoniorganisatsiooni Shalomi abikeskus pakkumine seda ligi 20 000 euro võrra.

Eelarve projekti järgi kulus Pärnu pereabikeskusel sel aastal varjupaigateenuse osutamiseks 48 790 eurot.

Sotsiaalministeeriumi, lastekaitse liidu ja Pärnumaa omavalitsuste liidu vastuseisule vaatamata otsustas Pärnu linnavolikogu oktoobris Pärnu pereabikeskuse tegevuse 31. detsembrist lõpetada, põhjendades seda raha kokkuhoidmise vajadusega. Linnaasutuses tegutsevad laste ja noorte ning emade ja laste varjupaik ja päevakeskus, ainult päevakeskus on ka Shalomi abikeskuses.

Hanketingimused välistasid konkurendi

Kuna Shalomi päevakeskuse leping lõpeb selle aastaga ja linnaasutus saadeti laiali, kuulutas linnavalitsus 24. novembril välja laste ööpäevase varjupaigas hooldamise ja laste päevakeskuse teenuse ostmise lihtsustatud riigihanke. Lihtsustatud korras riigihankel eelistatakse tavaliselt seda, kes samasugust tööd varem on teinud.

Pereabikeskuse töötajad moodustasid mittetulundusühingu Pereabikeskus ja soovisid hankes osaleda. Pereabikeskuse juhataja Ulvi Nõmme sõnade järgi avastasid nad aga peagi, et hanketingimuste järgi peab pakkuja vähemalt aasta jooksul olema sotsiaalteenuseid osutanud. Sellisele tingimusele vastab Shalomi abikeskus, mis üheksa aastat on pidanud päevakeskust (aga mitte varjupaika), kuid ei vasta äsja asutatud mittetulundusühing, mis sest, et selle liikmed on aastaid mõlemat teenust osutanud.

Teiseks takistavaks asjaoluks oli sobivate ruumide puudumine, alles alustaval mittetulundusühingul on raske ruume igaks juhuks ette rentida. “Nägime, et ilmselgelt eelistati Shalomi, ega hakanud end peale suruma,” ütles Nõmm.

Nõmm kinnitas, et mittetulundusühingut Pereabikeskus ei loodud üksnes linna varjupaigateenuse konkursil osalemiseks. Kui linnaasutusega lõpetatud ja veidi hinge tõmmatud, kavatsevad nad sotsiaalvallas jätkata.

Shalom kasutas ära konkurentsi puudumist

Juba siis, kui volikogu pereabikeskuse laiali saata otsustas, hämmastas rõdul istunud SEBi heategevusfondi töötajaid, et abilinnapea Jane Mets eelistab varjamatult üht võimalikku kandideerijat. Nähes, et neil konkurente pole, küsis Shalomi abikeskus linnavalitsuselt rohkem, kui see valmis oli.

“Teeme kõik selle nimel, et Pärnus oleks 1. jaanuarist laste varjupaik ja päevakeskus,” ütles linnavalitsuse lastekaitse peaspetsialist Irene Peterson. Abilinnapea Kukk oli kindel, et selle aasta jooksul õnnestub uus hange korraldada ja lapsed varjupaigata ei jää. “100 protsenti garanteeritud pole, aga olen sellelähedaselt kindel,” lausus Kukk.

Petersoni sõnutsi ei tähenda ema ja lapse varjupaiga nime puudumine uues varjupaigas seda, et lastega koos tulevad emad või isad saadetakse ukselt tagasi. Samuti ei jäeta hätta võõras keeles rääkivaid lapsi, olgugi et nad pole Pärnusse registreeritud, kinnitas ta.

Riigihanke tingimuste järgi ei tohi varjupaigateenuse osutamisel kliente suunata, nõuda ega keelata, osalemaks poliitilise või religioosse väljendusvormiga seonduvatel tegevustel ja üritustel. Päevakeskuse teenuse osutamisel selliseid piiranguid pole.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles