Nädalaga kolm kilo maha või juurde

Andris Tammela
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kõht saab mul viimasel ajal tänu Jaana Junsonile ikka kõvasti vatti.
Kõht saab mul viimasel ajal tänu Jaana Junsonile ikka kõvasti vatti. Foto: URMAS LUIK/PRNPM/EMF

See nädal algas mu jaoks tõelise šokiga, kui sain esmaspäeva hommikul jõusaalis teada, et olen viimase üheksa päevaga kehakaalust peaaegu kolm kilo kaotanud.

Eelmisel nädalal sain ilmselt tunda, kuidas on olla modell, kes meeleheitlikult oma kehakaalust kinni hoiab.

Tegin eelmisel teisipäeval kaks trenni jutti, kolasin pärast seda veidi linnas ja oligi jama majas. Kolmapäeval-neljapäeval olin haige. Sellest pool päeva tegelesin oksendamisega. Kaks päeva ei söönud peaaegu mitte midagi. Reedel roomasin kuidagi pooltõbisena tööle.

Et ma pärast teisipäeva rohkem eelmisel nädalal trenni ei suutnud minna, puudus mul nädala alguses oma seisundi kohta vähimgi ettekujutus. Esmaspäeval näitas kaal 92,8 kilogrammi, mis on võrreldes üheksa päeva taguse 95,7ga ikka üüratu muutus.

Mind Tervise Paradiisi Spa&Sport spordiklubis juhendav Jaana Junson arvas numbrit nähes, et nüüd saan oma eesmärgiga - aprilliks 85 kilogrammini jõudmisega - küll raudselt hakkama. Kui asi nii edasi läheb, peab hakkama hoopis kõrgemaid sihte seadma.

Töö juures imestati ka, kuidas ma olen äkki nii kõhnaks jäänud.

Ilmselt äkilise kaalulanguse tõttu oli esmaspäeval veidi kõle tunne, kuid paras trenniisu on sees. Tegin esmaspäeval kohe kaks trenni: hommikul jõusaali ja õhtul BodyCombati. Õhtuses trennis oli enesetunne päris mõnusalt kerge. Sellist tunnet ei olegi tükk aega olnud. Teisipäeva hommikul olid lihased mõnusalt haiged.

Üritan sel nädalal nüüd eelmisel nädalal kaotatu tasa teha. Plaanin reedesse veel kahte treeningut: kokku ligi kolm tundi ja loomulikult ei kavatse teistelgi päevadel puhata.

Jõulud ju tulekul ja head ning väga ebatervislikud söögid juba ahvatlevad.

Jaana oli natuke vaeva näinud ja andis mulle tabeli, kus oli välja arvutanud keskmise jõulusöömaaja kalorsuse. Tema arvutuse järgi annab jõulusöök umbes 2200 kilokalorit. See on veidi väiksem mu praegusest päevasest kalorinormist. Samal ajal arvan, et Jaana on olnud oma arvutustes isegi ettevaatlik ja tegelikult süüakse jõulude ajal veel rohkem.

Jaana Junsoni andmeil on kõige hullemad kaloripommid järgnevad: 300 grammi ahjukartulit annab 824 kilokalorit, 200 grammi ahjupraadi 650 kilokalorit ja 200 grammi sülti 542 kilokalorit. Hullud kaloripommid on piparkoogid, mille sajas grammis peitub koguni 429 kilokalorit, samal ajal kui verivorsti tuleb sellise kalorsuse saamiseks süüa kaks korda rohkem.

Unustada ei tohiks mulgi kapsaid, mille kalorsus sõltub ilmselt siiski natuke kasutatava liha rasvasusest. Kapsas ise ei anna ju peaaegu üldse kaloreid.

Kuigi Jaana ei ole oma tabelis mulgi kapsaid eraldi välja toonud, leiab internetist, et sada grammi mulgi kapsaid annab umbes 100 kilokalorit, mis ei ole eelnevat arvestades väga hirmus number.

Palju kaloreid annavad aga hõõgvein ja pähklid, mille tarbimisega tasub samuti olla ettevaatlik. See-eest jõululaual tavaline kõrvitsasalat on täiesti ohtutu. Sada grammi salatit sisaldab vaid 23 kilokalorit. Pohlamoos annab küll palju energiat (50 grammi = 112 kilokalorit), kuid seda ilmselt ei sööda erilistes kogustes.

Kõik need numbrid on keskmised ja võivad loomulikult natukene varieeruda. Kuid mingi pildi see annab. Eks igaüks saab kodus ise arvutada, kui palju ta omale jõulude ajal kaloreid sisse ajas.

Et käsil on eksperiment, üritan end tänavu jõulusöömaajal ohjeldada. Kuigi ilmselt ei olekski mingi ime, kui eelmise nädala kaalulanguse peale tuleks hoopis väike tagasilöök ja lähima nädala jooksul tuleks mul kehakaalu iseenesestki juurde.

Loodan siiski, et pärast jõule mul päris kolm kilo juures ei ole ja uuel nädalal ei ilmu ma tööle ega treeningsaali ägisedes ja end silmini täissöönuna.
 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles