Anni akadeemia võttis aja maha

Karin Klaus
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pärnus Kuninga tänaval asuva Anni akadeemia kohvik.
Pärnus Kuninga tänaval asuva Anni akadeemia kohvik. Foto: Urmas Luik

Vaimupuudega noored on tihti osavate kätega ja suudavad väikese kõrvalise abiga teha mitmesuguseid töid. Mujal maailmas töötavad kergema puude või eripäraga inimesed hotellides, kauplustes, käsitöökodades ja mujal. Eestis on kutseõppe lipulaev Astangu kutserehabilitatsiooni keskus Tallinnas.

Pärnusse tõi kutseõppe idee Liina Lokko, kelle eestvõttel avati Kuninga 24 mullu 11. juunil arengupuudega noortele mõeldud õppe- ja praktikakeskus Anni akadeemia. Plaaniti õpetada teeninduserialasid, et tuua vaimupuudega noored avatud tööturule.

Ettevõtmisele lisas hoogu TV3 saate “Laulud tähtedega” auhinnaks saadud 300 000 krooni, mille võitnud filmiprodutsent Artur Talvik ja laulja Lenna Kuurmaa annetasid Heateo Sihtasutuse kaudu Anni akadeemiale.

Anni akadeemia juhatuse liige Anne Laan rääkis, et nende kooli kutseõppe õppekava on riiklikus eksami- ja kvalifikatsioonikeskuses kinnitatud, kuid puudub kutseõppeasutuse koolitusluba, kuna selleks peab Eesti seaduste järgi olema ettevõttel miljon krooni omakapitali.

“Läbirääkimised haridus- ja teadusministeeriumiga jooksid liiva, kuna öeldi, et sellist õppeasutust pole Eestis vaja,” nentis Laan. “Igal juhul pole me ideed maha matnud, oleme kaks aastat töötanud, aega ja raha investeerinud.”

Praegu teevad akadeemia noored käsitööd tellimuste alusel. Kuni pole koos kapitaliks nõutavat miljonit krooni ehk ligi 64 000 eurot, otsitakse muid rahateenimisviise ja lahendusi, et maksta igapäevaseid tegevuskulusid.

“Töötame eesmärgiga leida võimalusi vabahariduslike koolituste pakkumiseks, selleks oleme teinud täienduskoolituse õppekavad ja ootame, mida haridus- ja teadusministeerium nende kohta ütleb,” avaldas Anne Laan akadeemia hetkeseisu kohta. “Tegevus jätkub, kuid kuna me pole saanud õppeasutusele tegevusluba, pidasime mõistlikuks korraks aja maha võtta. Otsime soodsamat rendipinda ja mõtleme, kuidas edasi minna.”

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles