Rotary klubi annetas Tammsaaret

Urmas Hännile
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Raamatud.
Raamatud. Foto: Urmas Luik

Pärnu Rotary klubi toetas Kaukaasias Eesti Aiakese külas asuvat Anton Hansen Tammsaare muuseumi raamatutega.

„Sügisel muuseumi külastanud Pärnu Rotary klubi liige Jüri Lebedev rääkis, et muuseumis on kõiki Tammsaare teoseid vaid üks eksemplar ja huvilistel ei ole neid võimalik lugemiseks laenutada,” selgitas annetamise mõtte tagamaid Andres Laanemets, Pärnu Rotary klubi president. „Nii sündis klubis idee kinkida muuseumile raamatuid juurde, mis aitavad eestlaste järeltulijatel ja teistelgi huvilistel lugemishuvi rahuldada.”

Laanemets tõdes, et Pärnu Rotary klubi liikmed tõid kingipakki raamatuid oma isiklikest raamatukogudest, suur oli klubi liikme Roy Vaimandi vahendatud Eesti hoiuraamatukogu panus.

Et noorem põlvkond eestlaste järeltulijatest paraku eesti keelt väga hästi ei valda, saadetigi kingituseks esmalt 18 vene keelde tõlgitud Tammsaare raamatut. Plaanis on panna teele teinegi pakk, mis koosneb juba meie suurkirjaniku eestikeelsetest raamatutest. See annab eesti keele huvilistele võimaluse lugeda raamatuid paralleelselt nii eesti kui vene keeles.

Vene Föderatsioonis Krasnodari krais Sotši linna territooriumile jäävas Adleri rajoonis paiknevale Eesti Aiakesele (Эсто-Садок) panid aluse 36 eesti perekonda, kes 1886. aasta augustis asusid elama Krasnaja Poljanasse. Veidi hiljem asustasid eestlased aga Krasnaja Poljanast mõne kilomeetri eemale jäänud maad, mis olid tühjad pärast seal elanud ubõhhide ja abhaaslaste sundümberasustamist.

Praegu on menukaks suusakuurordiks kasvanud Eesti Aiakese paiksete elanike arv seitsmesaja ringis. Nende peamiseks tegevusalaks on suusaturistide teenindamine.
Plaanida asuda nüüd asuda elama 2014. aasta taliolümpiamängude linnast Sotšist 70 kilomeetri kaugusele jäävasse külakesse võib vaid parasjagu jõukas inimene. Koht võõrastemaja luksnumbris maksab 9000 rubla ehk 215 eurot ööpäev, kolmetoalise korteri hinnaks on 8 820 000 rubla ehk 210 180 eurot. Kaheksa sajandiku suuruse maalapi saab Eesti Aiakesse 25 miljoni rubla ehk 595 750 euro eest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles