Pimendamisplaan Pärnus

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pime Nikolai tänav.
Pime Nikolai tänav. Foto: ANTS LIIGUS/PRNPM/EMF

Suhteliselt hiljuti käis Pärnu Postimehest läbi artikkel, mis oli ajendatud tänavavalgustuse kehvast olukorrast linnas.

Nimetatud artiklis ei olnud küll otseselt päritud tagasisidet asjaosalistelt, kuid jäin siiski ootama linnavalitsuse kommentaari. Paraku seda ei järgnenudki. Mõistan, et linna tänane finantsolukord ei luba eriti investeerida, kuid seda enam paneb imestama tõik, et ei kavatseta kasutada ka selleks loodud võimalusi.

Nimelt on Majandus- ja Kommunikatsiooniministeerium alustanud projektiga, kus kutsutakse omavalitsusi üles kaasajastama tänavavalgustust ja toetatakse omavalitsuste sellesuunalist tegevust 90% ulatuses, jättes omavalisuse katta sümboolsed 10%.

Tänaseks on tegusaid omavalitsusi arvuliselt 13 (vt. allpool) ja millegipärast ei leia nimistust Pärnut!? Miks?

Olen viimase linnavalitsuse lubadusi uskudes lootnud, et säästmisele ja priiskamiset tingitud võlakoormast vabanemisele pööratakse olulist tähelepanu, aga võta näpust! Linnakodaniku palgal oleva ametniku töö lihtsustamiseks on ministeeriumi kodulehel ära toodud ka nn tööriistad arvutuste tegemiseks, taotluste põhjad ja kogu selgitav muu jutt. Kui ka siis mõistus peale ei hakka, siis võib ju suhelda kolleegidega teistest omavalitsustest.

Targad on öelnud: „Ärge kartke suuri investeeringuid – kartke suuri püsikulusid!“ Põrgu päralt – pange Teie jaoks valmis tehtud tabelisse numbrid sisse ja Te näete, kui suure kokkuhoiu tänavavalgustuse eelarverealt saate!

Heameel oli lugeda, et sünnitoetust tõsteti eesmärgiga Pärnu kahanenud elanikkonna (loe maksumaksja) arvukuse tõstmiseks. Tore, aga taas poolikult mõeldud mõte, sest kui linnaisad soovivad, et pisikodanikust kasvaks ka maksumaksja, siis peaks panustama ka sellele, et pisikodanik suuremaks saades siit plehku ei paneks. Normaalne valgustatus on meie kliimas mitte vähetähtis linna elukeskkonna osa.

Tahtmata teemast eemalduda, ei hakka heietama „vägevate investeeringute“ (PAUH), kahjulike otsuste (Järvesalu koondamistasud) ja ametnike tegematategemisest tingitud (Esplanaadi 10 kinnistu) kahjude teemadel, aga lihtne matemaatika ja törts tervet talupojamõistust ütleb, et need „ämbrid“ on linnakodanike raha eest linnavalisuse töö tulemus, mille eest saanuks nii sooja kui valgust .

Mul on siiralt kahju, et ei saanud seekord linnavalitsejaid jõulutervitusega tänada, aga eks see ole tingitud (jõulu)valguse (eh, ka lund ei ole, mis pimedust leevendaks...) puudumisest.

Majandus-ja Kommunikatsiooniministeeriumile laekunud (digi)allkirjastatud projektiideed esitanud kohalike omavalitsuste nimed (esitamise järjekorras):

1. Tallinna Linnavalitsus (18.11)
2. Tartu Linnavalitsus (1.12)
3. Viljandi Linnavalitsus (2.12)
4. Põltsamaa Linnavalitsus (2.12)
5. Narva Linnavalitsus (2.12)
6. Türi Vallavalitsus (5.12)
7. Haapsalu Linnavalitsus (5.12)
8. Jõgeva Linnavalitsus (5.12)
9. Rakvere Linnavalitsus (5.12)
10. Saku Vallavalitsus (5.12)
11. Tartu Vallavalitsus (6.12)
12. Kuressaare Linnavalitsus (6.12)
13. Otepää Vallavalitsus (7.12)
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles