Võidupüha paraad tuleb kolmandat korda Pärnusse

Anu Villmann
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Võidupüha paraadi peeti Pärnus viimati 2001. aastal.
Võidupüha paraadi peeti Pärnus viimati 2001. aastal. Foto: Ants Liigus

President Toomas Hendrik Ilvese ettepanekul korraldab Kaitseliit järgmise aasta võidupüha paraadi Pärnus.

23. juunil toimus paraad suvepealinnas ka 1995. ja 2001. aastal. Kolmanda võidupüha paraadiga tõuseb Pärnu Tallinna kõrval teiseks Eesti linnaks, kus taasiseseisvumise järel kolmel korral võidupüha paraadi korraldatud. Tartus ja Viljandis on 23. juunit paraadiga tähistatud kahel korral.

Kaitseliidu avalike suhete osakonna nooremstaabiohvitseri Merle Oti ütlust mööda pole tuleva aasta võidupüha paraadi juhtteemat veel põhjalikumalt arutatud, ent kuna Eesti Naiskodukaitse tähistab 2012. aastal oma 80. aastapäeva, kaalutakse paraadi teema valikul võimalust ühendada üks tähtpäev teisega.

Pärnu ja Naiskodukaitse ajaloolistest seostest võib Oti sõnutsi esile tuua Pärnumaa ringkonna esimese esinaise Elsa Lippmaa. “Lippmaa korraldas ennastsalgavalt Naiskodukaitse tööd ning temast peeti väga lugu,” rääkis Ott.

Kui Lippmaa 29aastaselt raske haiguse tõttu suri, korraldasid Kaitseliit ja Naiskodukaitse tema hauamonumendi rajamiseks korjanduse. Monument püstitati Vana-Pärnu kalmistule 1937. aastal ning on seal tänini säilinud.

1995. aastal Pärnus toimunud paraad ühest kindlast teemast ei juhindunud, sest Oti selgituste järgi korraldas enne 2000. aastat võidupüha paraade kaitsevägi ja juhtteemasid neil polnud.

2001. aastal rõhutati suvepealinnas paraadil rahvusvahelist koostööd. Väeosade ülesrivistusel ja marsil osalesid Läti Zemessardze, mis on Kaitseliidu-sarnane vabatahtlik riigikaitseorganisatsioon Lätis, samuti Taani kodukaitse, Soome reservistide liidu ja Briti kuningliku mereväe rühmad. Rootsi kodukaitse oli esindatud liputoimkonnaga.

2011. aasta võidupüha paraadi korraldas Kaitseliit Tartus ja see oli pühendatud haridusele, eelkõige sõjalisele haridusele, sest Tartu on ülikoolilinn ja Eesti sõjalise hariduse keskus.

Et Kaitseliidu kool tähistas lõppeval aastal oma kümnendat aastapäeva, tunnustati ja toodi paraadil tuletoojatena esile vabatahtlikke, kes mainitud koolis on õppinud ja oma teadmisi malevates rakendanud.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles