Kohus vabastas vanglast arestikambris kaaslase tapnud mehe

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Tartu maakohus vabastas jõulupühade järel ennetähtaegselt vanglast mehe, kes kandis Pärnu arestikambris kaaslase tapmise eest pikka vangistust.

Kohus määras 24aastasele Karel Tehule vabanemise järel üheaastase katseaja, millest ta peab neli kuud kandma elektroonilist valveseadet. Muuhulgas ei tohi Tehu katseajal tarvitada alkoholi ega uimasteid, samuti ei tohi ta suhelda kriminaalkorras karistatud isikutega, kui kriminaalhooldaja pole selleks luba andnud. Tehu peab osalema sotsiaalprogrammides ja omandama järgmise aasta augustiks teadmised väikeettevõtluse erialal.

Kohus leidis, et Tehu kannab küll karistust üliraskete kuritegude eest, kuid praeguseks on ta enamiku karistusajast juba vanglas veetnud. "Ta on vangistuse ajal aktiivselt osalenud hariduse omandamisel ja taasühiskonnastavates programmides. Vangistuses omandas Tehu keskhariduse ja õpib praegu väikeettevõtluse erialal," tõi kohus välja põhjused, miks oli võimalik kinnipeetav ennetähtaegselt vabadusse lubada.

Veel aasta tagasi lükkas kohus Tehu ennetähtaegse vabastamise taotluse tagasid.

Pärnu maakohus karistas Tehut 2004. aasta 6. oktoobril tapmise eest seitsme aasta, 11 kuu ja kolme päeva pikkuse vangistusega. Temaga koos kohtu all olnud Aigar Plaum sai 10- ja Gek Tovstonog kaheksa-aastase vangistuse.

Süüdistuse järgi kägistasid Tehu, Plaum ja Tovstonog Pärnu arestimajas oma kambrikaaslase 2003. aasta 9. novembri öösel nööri ja magnetofonijuhtmega surnuks. Politsei andmetel tapsid kambrikaaslased Aleksandri, kuna olid läinud temaga tülli. Pärast mõrva seadsid tapjad ohvri nii, et kambri kontrollimisel jäi mulje, nagu tapetu magaks.

Kohtus kinnitasid süüalused, et ohver oli neid žiletiga rünnanud, mistõttu nad tapsid kaaslase enesekaitseks. Politsei ja prokuratuur seda juttu siiski ei uskunud. "Tõendeid hinnates ei saanud kohtualuse väiteid tõsiselt võtta. Ohver oli kambris väga surutud seisus, näiteks oli ruumis neli nari, kuid ohver pidi magama nari all, samal ajal oli ühel magamiskohtadest ühe kohtualuse teler," ütles Lääne ringkonnaprokurör Anne Sillaots pärast kohtuotsust.

Kambris viibinud viis tollal 16-17aastast noormeest olid arestimajja paigutatud kahtlustatavatena nii vara- kui isikuvastaste kuritegude toimepanekus.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles