Hepicat kujutab salapäraseid olevusi

Karin Klaus
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Laura Lainväe.
Laura Lainväe. Foto: Karin Klaus

Pärnu Endla teatrigalerii sammassaali ühes osas on avatud Laura Lainväe joonistuste näitus “Hepicat luurel”.

Noor autor avastab oma esimesel isikunäitusel inimese sisemaailma. Lainväe väljendab end nii joonistades kui kirjutades, ta peab kunstis oluliseks ennekõike ideed, mille väljendamine on teisejärguline küsimus.

Neiu on Pärnu Sütevaka humanitaargümnaasiumi vilistlane ja õpib Prantsusmaal Bordeaux’s inglise keelt. “Sütevaka on maailma parim kool,” ütles Laura silmade särades. “Sellest koolist saadud ellusuhtumine ja mõtteviis mõjutavad mind tänaseni.”

Tulevikus loodab ta ülikooli Prantsusmaal lõpetada ja saada inglise keele professoriks, enne seda aga järgmisel suvel näiteks seljakotirändurina Austraaliat avastada. Pärnuga seovad teda vanemad ning lapsepõlvekodu.

Joonistamas mäletab Lainväe end lapsest peale, kunsti eraldi õppinud ta ei ole. Kõik näitusepildid valmisid läinud aasta suvel, kui neiul juhtus olema päris palju vaba aega.

“Kui laua taha istusin, siis enne kuut tundi ma sealt ei tõusnud, süvenesin täiesti teemasse,” kirjeldas Lainvee näitusetööde sündi.

Mitmel mustvalgel joonistusel seiklevad veidrates situatsioonides pisikesed mustad figuurid, moodustades puuvõrasid, kõlkudes elektritraatidel ja pesunööridel, kulgedes unenäolistel maastikel. Vaatajal jääb arvata, mida või keda need olevused kujutavad, mis soost nad on, on nad heatahtlikud ja positiivsed tegelased või ei.

Mõnel joonistusel uudistavad maailma suure kõrvaga poiss ja tema sõber kass, kes on asetatud humoorikas-absurdsetesse situatsiooni, näiteks sihib neid moosivarguselt tabatuna püstolit hoidev vanaema käsi. Teistel piltidel sulanduvad inimfiguurid kokku looduse või ehitistega.

Piltide sisu ei soovi autor lähemalt vaatajatele seletada, vaid tahab jätta igaühele oma tõlgendusvõimalused.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles