Voltveti mõisa häärberit kaunistab klaasvitraaž

Silvia Paluoja
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Voltveti mõisa häärber on taas kahekorruseline ja peatrepi sammaste vahet kaunistab klaasvitraaž, nagu see oli seal ehitamise ajast kuni 1960. aastateni.
Voltveti mõisa häärber on taas kahekorruseline ja peatrepi sammaste vahet kaunistab klaasvitraaž, nagu see oli seal ehitamise ajast kuni 1960. aastateni. Foto: Urmas Luik

Voltveti mõisa punase kivikatusega häärber on taas kahekorruseline, peatrepi sammaste vahet kaunistab klaasvitraaž ja veidi räämas välisilme ootab lubikrohviga katmiseks kevadilmade kuivust.

“Mingeid suuri üllatusi meil hoone kolmanda korruse lammutamisega ei olnud, terved telliskivid kasutasime sammaste vahel vitraažialuse ladumiseks, et oleks võimalikult vana väljanägemine,” rääkis peatöövõtja Eston Ehitus ASi projektijuht Priit Talts.

Kohalike silmad harjuvad tasapisi Pätsu ajast kolmekorruseline olnud häärberi korruse võrra kahanemisega ja vanemad inimesed mäletavad, et klaasvitraažid olid lõvidetaguse peaukse juures sammaste vahel veel 1960. aastatel, kuid lammutati, sest väidetavalt hakkasid kaunis teostuses aknad kõdunema.

Uued, 1830. aastatel ehitatud mõisa peamaja kaunistanud klaasvitraažidega aknad paigaldas Tallinna firma Rozzo Ehitus OÜ, mis pani häärberile renoveeritud ja stiilselt uutega asendatud ruutaknadki.

Pärnumaa kutsehariduskeskuse Tihemetsa peahoone fassaadide ja katuse remondi tellis Riigi Kinnisvara AS. Põhitöö algas septembris, lõppes detsembris. Jätkub soojade kuivade ilmade tulles, kui töömeestel on võimalik välitöid jätkates fassaad lubivalgeks krohvida.

“Alanud aastal suudame peahoone välisilme ära teha, aga uusi rahastamisvõimalusi tuleb otsida, et teha sisetöid, mis on suuremad kui välistööd,” märkis Pärnumaa kutsehariduskeskuse Voltveti koolituskeskuse majandusjuhataja Mati Jassik, vaadates mõttes silma tõsiasjale, et vahetamist vajavad vee- ja kanalisatsioonitorud, elektrijuhtmed ning jätkuma peab ruumide võimalikult algsel kujul taastamine. Hinnanguliselt poolteist miljonit on vaja välja kirjutada eri projektidega ja muinsuskaitsealuses mõisamajas nõuab iga liigutus kooskõlastust.

Riik eraldas häärberi välisilme taastamise raha, ligi miljon eurot, CO2 kvoodi müügist saadud eurodest.

Riigistamise järel eri nimega õppeasutuste käsutuses olnud peamajale ehitati korrus peale 1939. aastal ja hoone parempoolsesse külge Voltveti metsakooli õpetajate korteriteks kolmekorruseline tiib. Nõukogude ajal rajatud aulaosa on lammutatud ja selle asemel on parkla, majatagune õppetiib on ümber ehitatud õpilaskoduks ja klassiruumideks.

Peatrepil talvekorteris olevad kuldsed lamavad lõvid võivad “ärgates” rõõmustada, sest nende selja taga avaneb kolme inimpõlve tagune vaatepilt.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles