Mahepiim jõuab poodidesse niikuinii

Urmas Hännile
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kui poodides hakkavad tööle piimamüügiautomaadid, võib sellest tulu kasvada ka Tõstamaa valla Kärneri talu peremehele Paul Karlepile, kes praegu Lõuka turul oma piima müüb.
Kui poodides hakkavad tööle piimamüügiautomaadid, võib sellest tulu kasvada ka Tõstamaa valla Kärneri talu peremehele Paul Karlepile, kes praegu Lõuka turul oma piima müüb. Foto: Henn Soodla

Avardamaks väiketootjate võimalusi müüa oma piima otse tarbijale, tekkis Eestimaa talupidajate keskliidul (ETKL) ja tulundusühistul Eesti Mahe mullu plaan hakata müüma ehedat töötlemata talupiima kogu riigis piimaautomaatidest.

Paraku on edumeelne algatus takerdunud toetuse saamise, pankade veenmise ja lepingute sõlmimise taha.

„Ükskord jõuame mahepiimaga poodidesse niikuinii, seda kas tänu pankadele või pankade kiuste,” tõdes ETKLi peadirektor Kaul Nurm. „Mahepiimal on kindel sihtrühm, kes seda soovib osta, ühtlasi oleme veendunud, et see sihtrühma kasvab.”

Mahepiima poodidesse jõudmist ennustas ka põllumajandusameti peadirektor Illar Lemetti, kes ürikus „Mahepõllumajanduse valdkonna 2010. aasta järelevalveplaani täitmise aruanne” muu hulgas nentis: „2011. aastal on kavas käivitada piimamüügi automaatide kett, millega tekib tootjatel loodetavasti võimalus realiseerida piima mahemärgistusega.”

Toorpiima poodides müümise mõtte sündi meenutades märkis Nurm, et mahepiima turuletoomise poolt- ja vastuargumente kaaludes leidis ETKL olevat ideel jumet. Selle teostamise tehnilise vahendina hinnati kõige mõistlikumaks müügiautomaate.

„Meie tegime esmased turu-uuringud ja majanduslikud arvutused, samuti selgitasime välja huvitatud pooled Eestis, nii talud kui kaubanduskeskused, ja otsisime kontaktid automaatide tootjatega,” rääkis ETKLi peadirektor. „Idee praktiliseks teostuseks andsime oma tehtud tööd edasi meie liikmele TÜ Eesti Mahele, mis tegi lisaarvutused ja -analüüsid.”

Pangad veel kaaluvad

Paraku võttis Eesti Mahe poolt põllumajanduse registrite ja informatsiooni ametile (PRIA) esitatud taotluse toetada müügiautomaatide soetamist menetlus üksjagu aega: positiivne vastus tuli PRIA-lt alles novembris. Seepärast on edasi lükkunud nii pankadega krediidilepingute sõlmimine kui automaatide tellimine.

“Pean tunnistama, et pangad on praegu väga ettevaatlikud ja kui projekt peaks üldse ebaõnnestuma, siis pankade pärast, mis ei pruugigi laenu anda. Peamiseks põhjuseks pean pankade skeptilisust, kuna teema on uus ja pankades puuduvad selle ala tundjad,” tõdes Nurm.

Algus ehk märtsis

Veel õhus küsimus peaks ETKLi peadirektori väitel saama vastuse lähiajal ja kui lahendus on krediitide avanemine, jõuaksid esimesed piimamüügiautomaadid poodidesse märtsis.

„Kui pangad tõepoolest siiski keelduvad projekti krediteerimast, oleme sunnitud kasutusele võtma plaani B: piima hakatakse villima pudelitesse talu piimaruumis ja poodidesse jõuab see juba pudelites,” nentis Nurm. „See oleks küll pisut tülikam viis, kuid samal ajal nõuab väiksemaid investeeringuid. Omalt poolt oleme ette valmistanud reklaamikampaania mahepiima erilistest omadustest teavitamiseks.”

Nurm märkis, et jutuks projekt puudutab kõige otsesemalt Pärnumaadki: tegevuskavas osaleb siinne mahepiimatootja Mätiku talu Oidremalt.

Selver võtaks kohe

Selveri avalike suhete juht Annika Vilu ütles, et ehkki konkreetse kuupäeva lubamine oleks liiast, on Selver valmis mahepiima kohe müüki võtma.

„Senine kogemus toorpiima müügiga kinnitab, et mahetootel on oma kindel tarbijaskond ning praegu ületab nõudlus pakkumise,” tunnistas Vilu. „Seega loodame, et mahepiimaautomaadid jõuavad Selverisse lähiajal.”

Avalike suhete juht märkis, et Pärnus on piimaautomaadid kavandatud kõikidesse Selveritesse. Idee kasutada värske piima müümiseks moodsat tehnoloogiat pärineb väidetavalt Itaaliast: esimene piimaautomaat hakkas seal tööle 2006. aastal, kui Põhja-Itaalia Reggio Emilia provintsi väiketalu saavutas pika asjaajamise krooniks õiguse müüa oma piima otse tarbijaile. Kolm aastat hiljem oli piimaautomaatidega täidetud kogu Itaalia.

 

Piimamüügiautomaat

Valmistatud Itaalias.

Hind umbes 30 000 eurot.

Mahutab kuni 200 liitrit piima.

Jahutis segatakse piima regulaarselt.

Piim säilib kuni kolm päeva.

Rasvasisaldus 3,5% või enam.

Müügihind 1- 1.10 eurot liiter.

Villitakse liitrisesse pudelisse.

Eestisse on plaanis neid üles panna 35.

Andmed: Eesti kaupmeeste liit

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles