Enim kallines suhkur ja odavnes kapsas

Riina Martinson
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Toomas Huik/Postimees

Tõsiasja, et elu on esimese euroaastaga kallimaks läinud, on ilmselt iga leibkond oma rahakoti peal tunnetanud, nüüd kinnitavad riigiametite vastavad uuringud sama.

Eesti konjunktuuriinstituudi (EKI) hinnavaatluse andmeil maksis neljaliikmelise pere nädala toidukorv detsembris 65 eurot ja see oli kõige kallim jõulukuu ostukorvi maksumus 1992. aastast alates. Võrreldes üle-eelmise aasta detsembriga, oli pere toidukorv kallim pea viis protsenti.

Tõusud ja langused

Kõigi toiduainete hinnad pole siiski kerkinud, leidub märgatavaid kukkumisigi. Aastaga tegi kõige suurema tõusu suhkru ja languse peakapsa hind.

Kui aga võrrelda läinud kuu toidukauba hindu novembri omadega, siis odavnesid piim, juust, sealiha, broiler, forell ja kartul.

Enim langeski kuu ajaga kartuli hind: pea viiendiku võrra, ent tunduvalt kallinesid Eesti tomat (95 protsenti) ja salatikurk (41 protsenti). Peakapsas kallines kuu ajaga kuus ja porgand kolm protsenti.

Kokkuvõttes olid kartul ja värske köögivili siiski 27 protsenti odavamad kui 2010. aasta lõpul, sealhulgas peakapsas koguni 61, lahtine kartul 29 ja porgand 25 protsenti.

Mullu novembrist detsembrini kallinesid mõne protsendi võrra hakkliha ja viinerid, samuti leib ja sai ning alla protsendi tõusis suhkru, munade, hapukoore ja või hind.

Kui kõrvutada hindu mullu ja üle-eelmise aasta detsembris, on enim kerkinud suhkru hind: üle 40 protsendi. Leib ja või kallinesid aastaga kaheksa, sai seitse ja juust viis protsenti.

Piimatoodete kiire hinnatõus jäi 2010. aastasse ja mullu mitu piimatoodet hoopis odavnes, küll õige pisut.

Näiteks langes eelmise aasta jooksul 2,5protsendise kilepakis piima hind viie, keefiri hind nelja, hapukoorel kahe ja kohvikoorel ühe protsendi võrra.

Liha ja lihatooted aasta võrdluses kallinesid: sealiha kümme, viinerid üheksa, broiler seitse ja hakkliha viis protsenti.

Turul kallim

Köögiviljad maksavad turgudel märksa rohkem kui kauplustes. EKI hinnavõrdlus tõestab, et poodides on kapsas, peet ja porgand kaks korda odavam kui turul.

Sõidukite “toit” viib samuti nüüd rohkem raha. Mootorikütuse 95E keskmine jaehind automaattanklates oli detsembris pea kaheksa protsenti kõrgem kui aasta tagasi ja diislikütus kallines aastaga koguni üle 15 protsendi.

Statistikaameti poolt kogutud andmete järgi mõjutas tarbijahinnaindeksit ehk tarbekauba ja tasuliste teenuste hindu eelmisel aastal enim toidukauba ja mittealkohoolsete jookide pea kümneprotsendine kallinemine, samuti elektri, soojusenergia ja kütte kuue- ja mootorikütuse 12protsendine hinnatõus.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles