Juhtkiri: Bussiliiklus tagurpidi

Arvamustoimetus
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pärnu Postimees.
Pärnu Postimees. Foto: PP

Pärnu ühistranspordi skeemid ja bussigraafikud on põhiosas püsinud samasugusena aastakümneid. Muidugi on muudatusi toonud linna laienemine, bussiliikluse äraviimine Supeluse tänavalt, hiljuti Lõuna ja Kuninga tänavalt, haigla ehitamine Ristiku tänavale ja liinikilomeetrite mahu vähendamine, kuid süsteem kui selline on tugevasti juurdunud.

Nüüd on Pärnu linnavalitsus tulnud välja kavaga, kuidas aastate vältel sisseharjunud bussiliiklus koost lahti võtta ja täiesti uut moodi kokku panna. Ja kui vastukajad osutuvad pigem positiivseks, muutub linna ühistranspordi kaart kevadest tundmatuseni.

Vajadust bussiliiklus ümber korraldada põhjendab abilinnapea Romek Kosenkranius eelkõige sellega, et praegune süsteem ei rahulda sõitjaid klientidena, vedajat teenindajana ega linna tellijana. Iseenesest pole see järeldus vale.

Kuigi Kosenkranius esitab olukorra parandamiseks kolm varianti, näeb linnavalitsus ühistranspordiliikluse parandamiseks siiski vaid ühte varianti. Sest abilinnapeast võib aru saada, et praeguse katkutud korra juurde jääda pole mõtet, aga liinikilomeetrite arvu suurendamiseks puudub linnal raha. Seega jääbki ainsa lahendusena järele senise mahu säilitamine põhjalike ümberkorraldustega.

Väljapakutud kaval on rida miinuseid, sest see kasvatab ümberistumiste hulka, võib põhjustada ühe sõiduki toppamise tõttu hulga busside hilinemisi, rääkimata näiteks sellest, et Raeküla ja Rääma rahva ühendus kesklinnaga muutub senisest harvemaks ja nii edasi.

Pärnu Postimees ei asu siiski kava juba eos laitma ja kutsume kõiki, kel vähegi võimalik, üles osalema ja kaasa rääkima linnavalitsuse infotundides, kus bussiliikluse muudatusi tutvustatakse. Linna hea tahte ja elanike ettepanekute tulemusena võib esmapilgul ehmatavast ümberkorraldusest asja saada, kuid praegu on kava veel toores mis toores.
 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles