Ametnikud käituvad ülimalt saamatult

, maastikukujundaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Et linn ei saa Munamäe nõlvalt kändugi eemaldatud, näitab ametnike saamatust.
Et linn ei saa Munamäe nõlvalt kändugi eemaldatud, näitab ametnike saamatust. Foto: URMAS LUIK/PRNPM/EMF

13.01.12 PP numbrit lugedes leidsin kolm huvipakkuvat artiklit: „Tammistes lihkus jõekallas, Pärnus on lihkeoht“, „Linna esindusliumäel varitsevad kelgutavaid lapsi ohud“ ja „Diana hukkumist on uuritud juba aasta“.

Erinevad probleemid, aga ometi on tegemist ühe ja sama kaasusega, mille üldnimetuseks on: ametnike ebakompetentsus, ülim saamatus ja totaalne hoolimatus.

Maalihe Pärnu jõe kallastel, aga ka Reiu või Sauga jõe, samuti mere kõrgetel kallastel, ei ole ometi midagi erakordset ega katastroofilist. Iga vähegi vähemalt semestri geoloogiat ja hüdrogeoloogiat õppinud mitte väga tuima peaga üliõpilase jaoks on see täiesti arusaadav, et nii need asjad ju käivadki. Kuidas seda vältida, on teine teema ja seda õpetatakse ka vähemalt kolmes Eesti kõrgkoolis. Kõige viimane koht selle teadasaamiseks on selleks avalik arutelu ajalehe napil leheruumil.

Munamäe ohud on ammu üldteada kõigile, kel on kelgutamisealisi lapsi olnud. Leheartikli järgi tuleb välja, et probleemid on oi kui rasked ja ülikeerulised lahendada. Torujupi mahalõikamine relakaga võtab kaks minutit, tööriistalaenutus Cramost sõltub sellest, millist riista valitakse, elektrirelakas maksab 15 €, bensiinimootoriga tööriist 50 € päevas. Sellega saab hakkama absoluutselt iga firma, kellel on minimaalseltki olnud kokkupuudet metalliga.

Kännu eemaldamine, mis artikli andmetel on väga-väga keeruline ja võib võtta mitu aastat, on natuke kulukam. Kännufreesi rent Cramost maksab 70 € päevas ja töö ise võtab aega maksimaalselt pool tundi. Hakkama saab iga vähegi tõsiselt võetav maastikuehitusfirma. Mingid jutud kännu juurimisest on üleeelmise sajandi teema. Kas tõesti peab ära ootama, kui mõni laps saab väga tõsiselt vigastada?

Mõrvarkaevud Eestis on väga kurb teema. Aga ilmselt on vaja sedagi puudutada, sest vaatamata ülisagedastele mõrvadele, kus nagu süüdlast polegi, polegi mitte kõige vähematki muutunud, kui mitte tõsiselt võtta KOV tegelaste hoiatusi mitte igale poole jalutama minna. Ega meil pole ju tegemist mingite sõjakollete miiniväljadega!

Nagu ikka, iga juhtum lõpeb JOKK (juriidiliselt on kõik korrektne!), ehk siis süüdlast pole. Loomulikult ei saa iga kaaneta kaevu juurde politseiniku valvama panna, sadades kordades odavam on kaas tekitada ja see nii kinnitada, et iga õllejanus pätt ei saa seda minema tassida. Absurdne oleks samuti, kui vanametallifirma peaks iga kaevukaane toojalt nõudma notariaalselt kinnitatud tõendit, et kaas
toojale kuulub.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles