Teater liigub kevadesse tuttaval kursil

Silja Joon
, kultuuritoimetuse juht
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Endla teater on läbi ajaloo koostanud oma repertuaari põhimõttel pakkuda eri žanre eri sihtgruppidele, sama rida kavatseb jätkata Triinu Ojalo.
Endla teater on läbi ajaloo koostanud oma repertuaari põhimõttel pakkuda eri žanre eri sihtgruppidele, sama rida kavatseb jätkata Triinu Ojalo. Foto: Ants Liigus

“Tunnen teatri hingeelu ja meie truppi hästi. Praegu on minu kõige olulisem ülesanne leida neile huvitavaid väljakutseid,” märgib Pärnu Endla teatri ajutine pealavastaja Triinu Ojalo.

Kuna Endlas on seoses sihtasutuse moodustamisega üleminekuperiood, ei hakatud kiirustades järgmist pealavastajat otsima ning jaanuarist täidab Endla teatri loomejuhi kohuseid teatri dramaturg Triinu Ojalo.

Endla dramaturgina töötab Ojalo 2007. aastast.

Asendate kevadeni Endla pealavastajat, mida saate ja loodate selle ajaga ära teha?

Kuni kevadeni liigub Endla teater veel Tiit Palu seatud kursil. Kuna teatris käib planeerimine üsna pikalt, siis töötan juba järgmise hooaja kallal.

Endla on läbi ajaloo koostanud oma repertuaari põhimõttel pakkuda eri žanre eri sihtgruppidele. Püüame ka edaspidi oma publikut selles osas mitte alt vedada.

Mõtiskleme ja otsime, proovime leida mängukavva materjali, mis millegi poolest on jälle veidi teistmoodi kui ülejäänud. Nii et kui kogu repertuaar läbi vaadata, ei oleks kahte päris sarnast lavastust ega kahte ühesugust elamust.

Kindlasti on plaanis jätkata tööd Eesti dramaturgia lavaletoomisega, mida süstemaatiliselt tegid juba Raivo Trass ja Tiit Palu. Tänapäevast materjali võiks tasakaalustada klassika.

Kuna sihtasutuse moodustamisega on teatris muutusi enam kui küll, näengi enda rolli pärast pealavastaja lahkumist eeskätt tasakaalustajana üleminekuperioodil.

Olen Endlas olnud neli aastat ja tunnen teatri hingeelu ning meie truppi hästi. Endla nägu on ikkagi siin töötavad inimesed, meie näitlejad ja lavastajad. Praegu on minu kõige olulisem ülesanne leida neile huvitavaid väljakutseid. On ju suur rõõm näha oma tööst innustunud näitlejaid, see paistab saaligi ära. Oma jõudude kõrval plaanime kasutada külalisi, kes rikastaksid nii meie repertuaaripilti kui värskendaksid teatri üldist atmosfääri.

On’s muusikaliproovid teatrimajja harilikust rohkem elevust on toonud?

Elevust, ootusärevust ja muusikat on majas „Boybandi“ tõttu palju. Eks muusikali žanr ole Endla töötajatele paras pähkel pureda, kuna töö maht on, võrreldes tavalise sõnalavastusega, kordades suurem.

Seda nii töökodadel kui näitlejatel, kes peale tekstiproovide peavad osalema tantsu- ja lauluproovides. Meie valgus- ja heliosakond täiustab tehnilist külge, et luua parimad tingimused õnnestunud lõpptulemuse sünniks. Vastutus on väga suur, sest publik on „Boybandi“ vastu suurt huvi üles näidanud.

Millised uuslavastused kevadel vaatajani jõuavad?

Selle aasta esimene esietendus, mis näeb lavavalgust sõbrapäeval, on juba traditsiooniliseks kujunenud noortelavastus Endla noortestuudiolt, seekord Janika Maidle näidend „Üle piiri“, mille toob lavale stuudio juhendaja Enn Keerd. Seejärel ongi veebruari lõpus tulekul eelmainitud suurejooneline Peter Quilteri „Boyband“, mille lavastab Andres Dvinjaninov ja kus peaosalist kehastab Koit Toome. Kevadel esietendub nii suures kui väikses saalis draamalavastus: suures saalis toob Maria Blomi „Sinikad“ lavale Enn Keerd ja Küünis Tiina Laanemi näidendi tööpealkirjaga „Minek“ Andres Noormets.

Väikelinnas ringlevad kuuldused, et tänavust suvelavastust on kaalutud teha Reiu vabaõhulaval. Kas sellest on veel vara rääkida?

Kuigi meil on suvelavastuseks leitud väga tore materjal ja tegijad, ei saa ma kahjuks detaile veel välja hõisata, sest nüansid selguvad jaanuari lõpuks.

Tänavuse suvelavastuse kohta võib etteruttavalt öelda, et tegemist on Eesti dramaturgial põhineva looga, millega tahame teatrimajast välja linnaruumi minna. Kuigi kuulujutud räägivad Reiu vabaõhulavast, siis sellele võin nüüd küll kohe lõpu teha.

Kindlasti tahame lähiaastatel Reiu vabaõhulaval lavastustraditsiooni jätkata, ent sel aastal ei ole see võimalik, sest publikuala nõuab põhjalikku renoveerimist, mis eeldab investeeringuid.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles