Toomas Kivimägi: Kalevi staadion saab korda aastal 2013 või 2015

Toomas Kivimägi
, Pärnu linnapea
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Toomas Kivimägi.
Toomas Kivimägi. Foto: PP

Kalevi staadion saab korda usutavasti aastal 2013, ent hiljemalt aastal 2015 ja kahtlus, justkui sellega praegu keegi ei tegele, on kindlasti asjata. Aga ma ei armasta jagada lubadusi enne, kui asjad ei ole küllalt konkreetsed.

Kalevi staadion kuulub Pärnu linnale, ent 1. oktoobril 2005 seati sellele hoonestusõigus Eesti Spordiselts Kalevi kasuks. Linn andis otsustusõiguse, aga ka vastutuse staadioni tuleviku suhtes kellelegi teisele, mistõttu linna enda otsustusvabadus sai oluliselt piiratud.

Plaan oli ilus, sest hoonestajale pandi kohustus staadion korda teha: “Hoonestaja oli õigustatud ja kohustatud projekteerima ja rekonstrueerima omal kulul hoonestusõigusega koormatud kinnistul paiknevad ehitised, sh staadioni rajatised.” Fikseeritud oli minimaalne investeerimiskohustus 17 miljonit krooni. Paraku pole selle kohustuse täitmine Kalevil õnnestunud, kuigi vähemalt korra olid nad sellele väga lähedal, ent neist sõltumatutel asjaoludel jäi see katki.

Õnneks tuleneb lepingust kohustuse täitmise tähtaeg – kevad 2012 ja veel olulisem on sanktsioon, kui hoonestaja kohustust ei täida: hoonestusõigus langeb Pärnu linnale tagasi.

Juba mõnda aega on kõigile osapooltele selge, et selle kohustuse täitmine on Kalevi poolt ebareaalne. Seetõttu kohtusime eelmise aasta lõpus Aleksander Tammerti ja ülejäänud asjaosalistega ning arutasime lepinguga seonduvat.

Nüüd on laual kaks plaani. Variant A: staadioni vastu tunneb huvi väga usaldusväärne investor, kes tõsiselt kaalub sõlmitud hoonestusõiguse lepingu täitmiseks võtmist. Olen mitmel korral nende esindajate ja omanikuga kohtunud ja järgmine kokkusaamine toimub 23. jaanuaril.

Ma tõesti loodan ja usun, et sellest plaanist saab asja. See on linnale selgelt eelistatuim variant, tähendades staadioni valmimist varem, tõenäoliselt aastal 2013 ja avaliku sektori raha osa selle kordategemises on oluliselt väiksem.

Variant B on staadioni valmimine aastaks 2015. Sellisel juhul juba põhiosas linna raha eest. Silmas pean Euroopa Liidu järgmist rahastamisperioodi (2014–2020). Aastaks 2015 on see linnale (koos riigiga) igati jõukohane nii ajaliselt kui rahaliselt. Kalevi staadion on kindlasti ELi järgmise rahastamisperioodi prioriteetidest Pärnu linnas esimese kolme hulgas. Oleme seda hiljuti teada andnud nii sise- kui kultuuriministeeriumile. Kalevi staadioni kordategemisele on kultuuriminister Rein Langi tugev toetus ja mul piisab usku, et see on enam kui ainult sõnad.

Kui variant A kõnealuse investoriga ei realiseeru, otsime vahepealsel perioodil jätkuvalt erainvestoreid sama kava kohaselt, säästmaks linna raha muude projektide tarvis. Kui see isegi 2013. aastal ei õnnestu, läheb käiku variant B, kuigi kaalume selgi juhul erainvestorite raha kaasamist.

Kas jalgpall või kergejõustik? Minu selge seisukoht on, et mõlemad. Me ei ole nii rikkad, et omada kahte esindusstaadioni. 20. detsembril kohtusime Pärnus Aivar Pohlakuga ja tema selles probleemi ei näe. Samasugune kohtumine on plaanis kergejõustikuliidu esindajatega. Oleme Kalevi staadioni kordategemisele lähemal kui kunagi enne viimase viie aasta jooksul ja see saab korda hiljemalt aastal 2015, suure tõenäosusega varem.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles