Algab matmiskohtade kasutuslepingute sõlmimine

, Pärnu linnavalitsuse majandusosakonna heakorraspetsialist
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Igapäevase kalmistute hooldamise kõrval korrastatakse Pärnus kalmistumajandusega kaasnevat bürokraatiat.
Igapäevase kalmistute hooldamise kõrval korrastatakse Pärnus kalmistumajandusega kaasnevat bürokraatiat. Foto: Urmas Luik

Pärnu linnavolikogu kehtestas 15. detsembri 2011 määrusega Pärnu linna kalmistute kasutamise eeskirja, mis on kooskõlas Eestis tänavu aasta algusest kehtima hakanud kalmistuseadusega.

Siiani kalmistuseadus puudus ja kalmistute haldamine toimus kohalike omavalitsuste tasandil kalmistueeskirja järgi.

Kalmistute kasutamise uue eeskirjaga viime üleriigiliselt kooskõlla kalmistuid puudutavad mõisted ja kalmistu kasutamise põhimõtted.  

Pärnu linna omandis või valduses kalmistud on Alevi kalmistu, Metsakalmistu, Vana kalmistu, Vana-Pärnu kalmistu ja Tahkuranna vallas asuv Uulu kalmistu.

Kalmistute kasutamise eeskiri on dokument, mis reguleerib suures osas hauaplatsi taotlemist ja selle eraldamist isikule, kes seda veel teinud ei ole. Inimesele, kes hauaplatsi juba omab ning seda nõuetekohaselt hooldab, eeskiri olulisi muutusi kaasa ei too.  

Kui hauaplatsid on hooldatud, on nende senistel kasutajatel õigus kolme aasta jooksul esitada linnavalitsuse majandusosakonnale taotlus kasutuslepingu sõlmimise suhtes. Taotlus vaadatakse läbi aasta jooksul, kontrollitakse selle õigsust ja vajadusel täpsustatakse andmeid.  

Taotleja saab olla senine kasutaja – inimene, kes on korraldanud platsile esimese matuse, või tema puudumisel inimene, kes platsi kasutab. Kasutusleping sõlmitakse tähtajaga 15 aastat. Pärnu linna kalmistutel (sealhulgas Uulu kalmistul) saab isik omada vaid ühte lepingut.  

Inimene, kellel puudub hauaplats, kuid kel on vaja korraldada matus, saab uue hauaplatsi vaid Pärnu linna elaniku matuse korraldamiseks ja seda Uulu kalmistul.  

Platsi on võimalik eraldada ka Pärnu elanikule oma eluajal nii Uulu kalmistule uute hauaplatside kui kahe aasta pärast hooldamata platside hulgast Pärnu linna kalmistutele. Nendelgi juhtudel sõlmitakse kasutusleping.

Hooldamata platsiks loetakse sellist hauda, mille pinnasest on läbi kasvanud rohi ja võsa, hauarajatised on sammaldunud, läbiroostetanud ja lagunenud ning platsile kogunenud prahist ja lehtedest on ilmne, et hauda pole pikka aega hooldatud.  

Nende platside arvelevõtmise ja edasise kasutusse andmise otsustab selleks moodustatud komisjon. Hauaplatsi võib taaskasutusse anda, arvestades kõiki vajalikke toiminguid, poolteise kuni kahe aasta pärast.

Pärnu kalmistute kasutamise eeskirja vastuvõtmisel volikogus tekitas küsimusi punkt, mis justnagu annab mõista, et siinsetele kalmistutele saab uue eeskirja kohaselt matta vaid Pärnu linna elanikke. Nii see ei ole.  

Kui on tegemist perekonna hauaplatsiga, saab platsi kasutaja nõusolekul matta sinna neidki, kes ei elanud Pärnu linnas.

Kuid need, kes alles taotlevad hauaplatsi, saavad selle vaid Pärnu linna elaniku matmiseks.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles