Juhtkiri: Miljon krooni ja keelteta viiul

Arvamustoimetus
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pärnu Postimees.
Pärnu Postimees. Foto: PP

Kummardus kolleegidele Äripäevast, kes otsustasid lähemalt vaadata, mida sisaldavad Mart Viisitamme ja Simmo Saare kohtuasja toimikud. Eilses Äripäevas on selgesti lahti kirjutatud skeem, kuidas Mart Viisitamm linnavõimule upitati ja kes Pärnuga seotud ärimeestest panid kokku miljon krooni, mida Futurelink OÜ arvele kantuna jagas ja käsutas Viisitamm.

Viisitamme ja Keskerakonna rahastamise lugu on järjekordne näide, miks nõuda, et erakondade (samuti valimisliitude) eelarved ja kampaaniakulud oleksid läbipaistvad ning viimse annetajani avalikud. Pärnu puhul teeb vihaseks seegi, et Viisitamme rahaliselt toetanud ärimehed pidasid silmas oma huve ja aitasid valijatele reklaamida väärt kaubana poliitikut, kes oli läbinisti mäda.

Vello Kink, Tänavapuhastuse AS, Toivo Ninnas, taastusravikeskus Viiking, Mati Sooaru, Elwo AS, Ants Kaljund, Ramus Invest OÜ, Guido Kundla, Robert Herman, Redmont Invest, Rein Kilk, OÜ Pärnu Stividorid, Urmas Sõõrumaa, MTÜ Pärnu Võrkpalliklubi, Vello Järvesalu, taastusravikeskus Estonia, Adu Haki, Wolmreks OÜ, Arvo Sarapuu, Atko Grupp, samuti Baltifalt AS – kõik on Viisitamme riikitoojad-ristiisad.

Kilk meenutab mõnes mõttes pankur Klaus Scheeli, kes sõjaeelse iseseisvuse ajal noppis üles kõrbenud poliitikuid põhimõttel, et ega nad enam suurt millekski kõlba, kuid natuke äri saab ikka ajada. Kilgiga seotud firma palgalehel on nüüd Viisitamm. Äripäeva peatoimetaja asetäitja Aivar Hundimägi tõdes, et Viisitamm polnud rumal, vaid valelik ja omakasu peal väljas. Linnapea tegude järgi oli seda kõike aimata, paraku ei osanud me ette kujutada asja kogu ulatust. Lihtsakoelise ullikese maski taga oli labane ahnepäits ja nüüd on selge, miks hoidis Viisitamm valimisplakateil käes keelteta viiulit: keeled olid kampaaniat varjatult rahastanud ärimeeste taskus.
 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles