Naivistide looming pakatab elurõõmust

Silja Joon
, kultuuritoimetuse juht
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
“Naivistid on iseõppijad, kes maalivad sisemisest vajadusest ja rõõmuga ega täida tellimust. Nad on säilitanud endas lapse,” märgib Urmas Bereczki Ungari instituudist.
“Naivistid on iseõppijad, kes maalivad sisemisest vajadusest ja rõõmuga ega täida tellimust. Nad on säilitanud endas lapse,” märgib Urmas Bereczki Ungari instituudist. Foto: Urmas Luik

Pärnu uue kunsti muuseumis saab imetleda värvikirevaid maale madjaritest talupoegade igapäevasest elust ja kombestikust, pakkudes naivistliku värskuse ja siirusega harukordse kunstielamuse.

Näitust avama tulnud Ungari instituudi direktor Urmas Bereczki nentis, et väljapanek on ekstra Eesti tarvis kokku pandud. Viljandi naivistliku kunsti keskuse ehk Kondase keskuse inimesed külastasid Kesk-Euroopa reisil Kesk-Ungaris Kecskemétis asuvat Ungari naivismimuuseumi, kus leppisid kokku ühe tänapäeva naivisti näituse vahendamise suhtes. Idee ei teostunud.

Ungari muuseumi rahvas pakkus aga välja, et koostavad spetsiaalselt Eesti jaoks ülevaate kogu Ungari naivismi ajaloost. Ungari instituudi toel toodigi Eestisse 30 teost 14 iseõppinud kunstnikult. Nii ulatuslikku madjarite pildilist rahvakunsti tutvustavat näitust pole varem Eestis olnud. Näitus jõudis sel sügisel esmalt Viljandisse, nüüd Pärnusse.

Näitus on üleval 26. veebruarini.


Naivism

Ka primitivism. Kunstihariduseta inimeste harrastatud kunstilaad. Vahetu lihtsameelse kujutamis- ja jutustamisrõõmu poolest sarnanevad naivistlikud teosed lastejoonistustega. Naivismi vastu tekkis huvi 20. sajandi alguses, mil naivistliku kunsti võtteid hakkasid rakendama õppinud kunstnikud. Naivismile on omane ühtaegu julge ja abitu kujutusviis, detailirikkus ning perspektiivi, plastilise anatoomia ja kompositsiooni nõuete eiramine. Eestis on enim viljelnud naivismi Kihnu meremehed ja Paul Kondas.

Allikas: EE

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles