Endla saab kaasavara ja iseseisvub

Teet Roosaar
, uudistetoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Endla teater.
Endla teater. Foto: Ants Liigus

Valitsus andis eile kultuuriministrile volitused Sihtasutuse Endla Teater asutamiseks ja kavatseb teatrile sel aastal uue valgustuse ja bussid soetada.

Sihtasutuse asutajad on Eesti Vabariik, Paikuse vald ja Pärnu linn. Mitterahalise sissemaksena antakse sihtasutusele üle Pärnu linnas Keskväljak 1 ja Kase 3 asuvad kinnistud ning vallasvara.

Kultuuriminister Rein Langi väitel soovib riik Endlale senisest rohkem iseseisvust anda ja kohaliku kogukonna mõju teatrile suurendada.

“Skandinaavia mudeli järgi tasub kolmandiku teatrite kuludest riik, kolmandiku omavalitsus ja kolmandik oleks omatulu. Anname endale selgelt aru, et Pärnu pole lähema kahe–kolme aasta jooksul võimeline seda ühte kolmandikku katma. Meie huvi Pärnu linn laua taha saada on see, et nad osaleks juhtimisotsustes,” rääkis Lang.

Kuigi sihtasutuse asutamise eesmärk on suurendada kohaliku kogukonna mõju teatrile ja Endla eelmine pealavastaja Tiit Palu on 18. jaanuari Postimehes rääkinud teatrite lähenemisest kultuurimajadele, ei õnnestunud Pärnu Postimehel eile linnavalitsusest teada saada, milline on kogukonna visioon sihtasutuses osalemiseks. Linnavalitsus on küll rääkinud Uus 3 etenduste kohaks andmisest, ent kultuuripoliitikast pole seni juttu olnud.

“Ei oska nendele küsimustele praegu vastata,” vastas linnavalitsuse avalike suhete nõunik Maria Murakas-Ollo pärimistele visiooni ja rahastamise kohta. Linnavalitsus on deklareerinud, et aastatel 2012–2014 tal teatri toetamiseks jaksu ei ole, kuid kui suurte summadega Pärnu linn sihtasutust alates 2015. aastast toetab, on lahtine.

Uus 3 kohta ootab linnavalitsus sihtasutuselt renoveerimise ja haldamise äriplaani. Kuupäeva, mis ajaks äriplaan tuleb esitada, ei osanud Murakas-Ollo öelda.

Lang rõhutas, et riik ei pühi edaspidi Endlast käsi puhtaks, vaid soovib selle suuremat iseseisvust. Eilsel valitsuse istungil kiideti heaks riigi kasutamata saastekvoodi müük Jaapani suurkorporatsioonile Marubeni Corporation ning selle eest kaheksale teatrile lavavalgustuse ja viiele teatrile uute busside ostmine. Endla on mõlemas nimekirjas.

Saastekvootide müügist saadava tulu eest vahetatakse osaliselt välja ja asendatakse energiasäästlikumatega kaheksa Eesti teatri vanad lavaprožektorid ja -valgustid. Võrreldes kasutusel olevate prožektoritega, säästavad soetatavad LED- ja HID- tehnoloogiat tarbivad valgustid vastavalt 70 ja 50 protsenti vähem energiat.

Saastekvoodi tulu eest ostetavaid busse on kavas kasutada nii külalisetenduste andmiseks kui maakohtades elavate inimeste teatrisse toomiseks.
 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles