Pärnu muuseumi püsiekspositsiooni avamine lükkub edasi

Tõnu Kann
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pärnu muuseumi direktor Aldur Vunk on oma ametiaja jooksul toonud muuseumi vanast uude majja. Jäänud on veel viimased pingelised kuud enne uue püsiekspositsiooni pidulikku avamist.
Pärnu muuseumi direktor Aldur Vunk on oma ametiaja jooksul toonud muuseumi vanast uude majja. Jäänud on veel viimased pingelised kuud enne uue püsiekspositsiooni pidulikku avamist. Foto: Ants Liigus

Pärnu muuseumi uue püsiekspositsiooni esitlus ja kogu maja 23. veebruariks välja kuulutatud pidulik avamine on lükatud 25. maile, sest suvel takerdunud riigihanke protsess viitis aega ja tähtajad nihkusid.

Teise põhjusena, miks uut muuseumimaja ei avata pidulikult Endla teatri rõdult Eesti Vabariigi väljakuulutamise aastapäeval, tõi direktor Aldur Vunk vana muuseumimaja tasuta üleandmise Riigi Kinnisvara ASile, mis polnud esialgsete plaanide pärane.

“Vana muuseumimaja müügist saadavast rahast oli mõeldud maksta osa ehituse, uue ekspositsiooni ja mööbli eest, nii et kultuuriministeerium pidi raha mujalt leidma, mis polnud kerge ja võttis samuti aega,” selgitas Vunk.

Seevastu on Pärnu muuseumi direktori kinnitust mööda nüüdseks lepingud allkirjastatud ja uued tähtajad paika pandud, nii et Pärnu muuseumi pidulik avamine saab teoks 25. mail.

“Jätsime endale uut tähtaega määrates hingamisruumigi, nii et 25. mail peaks oodatud pidupäev meie majas kätte jõudma,” sõna direktor.

Samal ajal on uue interaktiivse püsinäituse kontseptsioon muuseumis detailideni läbi töötatud, hõlmates ligikaudu tuhandet lehekülge kirjeldavat teksti ja fotosid eksponaatidest. Samuti on muuseumi direktori laual uue ekspositsiooni visuaalne külg ruumide ja seinte kaupa.

Püsinäituse teostuse ja kujunduse on muuseum tellinud rahvusvaheliselt tegijalt TenTwelve OÜ.

Kuigi 23. veebruaril Pärnu muuseumis oodatud pidulikku avamist ei sünni, ootab muuseum sel päeval majja külalisi.

“23. veebruaril avame külastajatele esimest korda peaukse, kust pääseb fuajeesse, mis on selleks ajaks enam-vähem lõpuni ehitatud ja sisustatud, kui välja jätta muuseumi kauplus, sest kaupluse mööblit me siis alles ootame,” ütles Vunk.

“Puudu on sel ajal veel muuseumi kohviku lett, aga kaalume isegi kohviku avamise variante,” lisas muuseumi direktor.

Praegu on fuajees pooleli jõevärava eksponeerimise ettevalmistus. Keskajast pärit jõevärava jäänused on lahti kaevatud, kuid alles klaasiga katmata. Tulevikus peaks jalge alla vaadates vana linna omaaegset müüritist koos sealse väravakohaga läbi klaasi vaadata saama. Sellisena näidatud jõeväravgi on Pärnu muuseumi üks eksponaatidest.

“23. veebruaril avatakse Pärnu muuseumimajas üks omalaadne näitus. Selle pealkiri on “Naine võtab vähe ruumi”, mis peaks sobima naistepäevaeelsesse aega,” tutvustas direktor veel põhjusi, miks muuseumi juba enne suve sisse astuda. “Seda näitust on väiksemas mahus Venezias üles pandud, kus ta äratas rahvusvahelist tähelepanu. Kuid sellisena avatakse see näitus esimest korda just Pärnu muuseumis.”

Väljapaneku autor on Liina Siib ja tegu ei ole ajaloonäitusega, vaid ühiskonda kõnetava ekspositsiooniga, milleks uus muuseumimaja oma näitusesaalidega samuti sobib.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles