Audru vald asub lasteaedu korrastama

Anu Jürisson
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vanas koolimajas on Jõõpre lasteaed pesitsenud 2001. aastast.
Vanas koolimajas on Jõõpre lasteaed pesitsenud 2001. aastast. Foto: Urmas Luik

Audru vald ehitab Jõõpresse uue lasteaia, Papsaarde juurde ühe rühma ja põhjalikum remont ootab ees Audru lasteaiamaja.

Audru vallavanem Siim Suursild tõdes, et vajadust Jõõpresse uus lasteaed ehitada on mööndud juba aastaid, sest vanas koolimajas, kus praegu lasteaed tegutseb, on tervisekaitsetingimused alla igasugust arvestust ja päästeameti nõuded samuti täitmata.

Olgugi et Jõõpre vana koolimaja tunnistati paari aasta eest 20. sajandi väärtusliku arhitektuuri nimistu vääriliseks, ei ole seal neid tingimusi, mis peaksid tänapäeval ühes lasteaias olema. Maja on amortiseerunud ega pea sooja ja seda köetakse ahjudega.

“Oleme olnud ootevalmis, et kohe-kohe hakkame ehitama sinna uut lasteaeda. Nüüd on see viimane piir käes. On hädavalik nende töödega pihta hakata,” tunnistas vallavanem.

Laenust prii

Üks põhjusi, miks seda investeeringut varem ei saadud teha, oli vallal kaelas olnud laen seoses suure veeprojektiga, mille käigus ehitati vee- ja kanalisatsioonitorustik Pärnu linna ja Audru vahele.

Teine põhjus oli Lindi lasteaia-algkooli ehituseks Riigi Kinnisvara ASiga sõlmitud kapitaliliising, mille riik arvestas vastupidiselt algselt lubatule valla laenukoormuse hulka.

Et läinud aasta detsembriga sai laen pangale makstud ja ühtegi võlakohustust Audru vallal finantsasutuste ees enam ei ole, saab vald nüüd järgmistele investeeringutele mõelda.

Leiti, et mõistlikum on ehitada uued rühmaruumid kui renoveerida vana maja, need ehitatakse läheduses asuva Jõõpre uue koolihoone külge, et saaks kasutada sealset sööklat, kunstiklassi ja ühildada muid võimalusi.

Toitlustamisosa asub niikuinii uues põhikoolihoones paarisaja meetri kaugusel.

“Kui me oleks vana koolimaja lasteaiaks ümber remontinud, tulnuks lastel ikkagi käia üle hoovi igapäevaselt söömas või tuua neile toit üle hoovi kohale, mis ei ole mõistlik lahendus,” põhjendas vallavanem.

Lasteaed ja kool on kavas viia ühe üksuse alla toimima lasteaia-põhikoolina.

2010. aasta kohalike omavalitsuste investeeringute kava voorus jäi Jõõpre lasteaed üpris napilt rahasaajate joone alla Paikuse võimla järel ja on õhkõrn lootus, et kui eespool olevaist objektidest raha üle jääb, võib sealt midagi Audrule laekuda.

Et kindlust selles osas praegu ei ole, arvestab vald lasteaia ehituse tarvis laenu võtmisega.

Kavas on võtta laenu 767 000 eurot ja hange on selleks välja kuulutatud. Laen on plaanis reaalselt välja võtta alles augusti lõpus või septembri algul. Uue lasteaia projekt on valmis ja ehituse riigihange tehtud. Pakkumise tegi üheksa firmat, kuid parim pakkuja on veel kinnitamata ja leping sõlmimata.

“See on lähinädalate teema, kui saab vallaeelarve vastu võetud, sellega antud meile luba laenu võtta ja minna lepingulisse suhtesse ehitajaga,” selgitas Suursild.

Laenusummast 590 000 eurot kulub Jõõpre lasteaiale ja ülejäänu kasutatakse Audru alevikus asuva Männituka lasteaia kapitaalremondiks. Projekt valmib veebruaris ja pärast seda kuulutatakse ehituse hange välja.

Järjekord jääb

Audru lasteaiamaja ehitati 41 aastat tagasi ja selle aja jooksul pole seal põhjalikku remonti tehtud. Nagu Jõõpreski vajavad seal täitmist päästeameti nõuded.

“Samaks jäävad seinad, ventilatsioon ja köögiplokk, aga rühmaruumid on kavas ümber ehitada ja remontida,” rääkis Suursild.

Kuna kõige pakilisem vajadus on vallas lasteaiakohtade järele Audru alevikus ja linna lähedal Papsaares, on plaanis teha Papsaares asuvasse Vikerkaare lasteaeda sügiseks üks 20 kohaga rühm juurde.

“Papsaare lasteaiamaja on planeeritud ruumi pillavalt. Oleme seal leidmas lahendust, et üks rühmaruum juurde projekteerida. Loodame, et osa, kes on järjekorras Audru keskkooli ümbruses ja Malda külas, hakkavad käima uues Jõõpre lasteaias. Saame sinna kümme kohta juurde,” avaldas vallavanem.

Suursild ütles, et nendegi ümberkorralduste järel jääb paar-kolmkümmend last vallas järjekorda, kuid need on peamiselt alla kahe aasta vanused.

Valla servas asuvas Aruvälja lasteaias on küll kuus vaba kohta, kuid see jääb neile peredele, kes lapsele kohta vajaksid, liiga kaugeks.

Jõõpre lasteaia vanema, Mürakarude rühma õpetaja Marika Tate tõdes, et vana puitvoodriga koolimaja on armas ja hubane, kuid ei pea sooja. “Nõuetele maja ei vasta, kuid üldine mulje on vanemailt ja neilt, kes meile tulevad, et nagu vanaema juurde tuleks,” kostis ta.

Tate rääkis, et on vanematelt kuulnud uude majja kolimise kohta eri arvamusi. Uut maja on oodatud juba nii kaua, et keegi ei julgegi enam loota. Audru valla ühes suuremas külas Jõõpres ei ole kunagi algselt lasteaiaks ehitatud maja olnud.



Lasteaiakohad Audru vallas

Männituka lasteaed Audru alevikus (88 kohta)

Vikerkaare lasteaed Papsaares (88)

Jõõpre lasteaed (36)

Aruvälja lasteaed (30)

Lindi lasteaed (38)

Andmed: lasteaiad

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles