Kõlab prantsuse meloodiameistrite looming

PP
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Andrus ja Kai Kallastu.
Andrus ja Kai Kallastu. Foto: Pärnu Ooper

Pühapäeval kõlab Pärnu uue kunsti muuseumis Pärnu Ooperi sarjas “Abonoment 007” prantsuse meloodiameistrite Cécile Chaminade’i, Gabriel Fauré, Camille Saint-Saënsi ja Claude Debussy flöödimuusika ning valik venezuela päritolu prantsuse helilooja ja dirigendi Reynaldo Hahni laule.

Muusikat esitavad sopran Kai Kallastu ja flötist Leonora Palu. Klaveril saadab Andrus Kallastu.

Prantsuse muusika suurkujude Gabriel Fauré, Camille Saint-Saënsi ja Claude Debussy kõrval on Venezuelas sündinud saksa-juudi-hispaania päritolu Reynaldo Hahn (1875-1947) Eesti kultuuriruumis tundmatu. Hahn oli dirigent, helilooja ja muusikakriitik, kes asus juba kümneaastaselt õppima Pariisi konservatooriumi. Tema heliloominguõpetajateks olid Jules Massenet, Charles Gounod ja Camille Saint-Saëns. Hiljem töötas Hahn aastaid Pariisi ooperi dirigendina, kus tema lemmikhelilooja oli Mozart, kelle oopereid ta juhatas 1920ndatel Salzburgi festivalilgi.

Hahnist räägitakse kui seltskonnalõvist, kes laulis ja saatis end ise klaveril, sigar suunurgas. Tema hingesööbivate meloodiatega laululooming on varjundirohke, peen ja intelligentne.

Omaette peatüki Reynaldo Hahni elus moodustab homoseksuaalse varjundiga sõprus suure prantsuse kirjaniku, seitsmeköitelise sariromaani “Kadunud aegu otsimas” autori Marcel Proustiga. Hahni ja Prousti suhte sügavusest räägivad Prousti sõnad “kõik, mida ma olen eales teinud, on alati olnud tänu Reynaldole”.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles