Juhtkiri: Luba lammutada

Arvamustoimetus
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pärnu Postimees.
Pärnu Postimees. Foto: PP

Pärnu linnavalitsuse planeerimisosakonna juhataja Kaido Koppel on andnud välja loa lammutada Riia maantee 116 restoran-kohvik ja katlamaja. Tegemist on hoonekompleksiga, mis kunagi ehitati raudteejaama tarvis ja mille saatuse üle on leheveergudel pea kogu eelmise aasta pead ja piike murtud. Teemaks oli siis ja on nüüdki kinnistu praeguse omaniku Olerexi soov sinna tankla rajada. Linnavalitsuse antud loa kohaselt võib juba täna alata Raeküla rahvale ja teistelegi pärnakatele tuttava jaamahoone lammutamine, aga milline rajatis Kuno Raude projekteeritud maja asemele kerkib, pole teada.

Kunagise raudteejaama ja tanklaplaani temaatikat on Pärnu Postimehes käsitlenud linnakodanikud, linnaarhitekt Karri Tiigisoon, arhitekt Raude, Olerexi esindajad, rääkimata linnapea Toomas Kivimägist ja tänagi sellel peatuvast Mark Soosaarest. Kui mõni erand välja arvata, ajavad pea kõik jäigalt oma rida: üks pool tahab tanklat, teine pool nõuab jaamahoone säilitamist praegusel kujul.

Üks on kindel ja seda ei muuda ükski arvamusavaldus: Olerex on Riia maantee 116 omanik ja kui neil on lammutusluba käes, puudub juriidiline alus kellelgi keelata neil krundi vabastamist ammu oma rolli kaotanud ja muinsuskaitse alla võtmata ehitistest.

Raude, kes mõistetavalt oma loomingu kadumisega Pärnust leppida ei saa, põrutab, et linnavalitsuse ekspertiisi-spetsialisti Risto Kikkase arvamus OÜ Crushteci töö “Amortiseerunud hoonete lammutusprojekt” kohta on suisa korruptsioonihõnguline. Eriarvamusele jääb nagu varemgi osa Raeküla rahvast eesotsas Raeküla seltsiga.

Kellel on siis õigus? Tuleb tunnistada, et oma ja põhjendatud õigus on mõlemal poolel. Aga kuni Olerex pole näidanud, millise rajatise ta jaamahoone asemele ehitada soovib, on kiirlammutamisega keeruline leppida.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles