Vallikääru jääbaaris pakutakse külmarohtu

Andris Tammela
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pärnu Vallikäärus saab uudistada linnakut neljast lumelossist, mis saavad elu sisse jääfestivali ajal.
Pärnu Vallikäärus saab uudistada linnakut neljast lumelossist, mis saavad elu sisse jääfestivali ajal. Foto: Ants Liigus

Täna saab Pärnu Vallikäärus valmis neli eri funktsiooniga jäähoonet, milles leiavad järgmisel nädalal algaval jääfestivalil ohtralt tegevust kõik sündmuse külastajad.

Jääfestivali arhitektuuri workshop’i korraldaja Marit Milleri teatel tehti Vallikääru kunstlumest losside ehitajatele ülesandeks anda igale hoonele mingi funktsioon.

Nii kerkis sinna baarloss, milles pubi Bumerang pakub jääfestivali ajal 17.-26. veebruarini head ja paremat. Samuti leiab Vallikääru vallilt Maarja-Magdaleena gildi käsitöölossi, lossi lastele, milles näidatakse festivali ajal filme, ja ehitise, millesse merebioloog Jüri Tenson seab festivali ajaks üles oma piltide näituse.

“Lumi, mis siia lumekahuritega toodeti, on küll superluks,” kinnitas lastelossi üks ehitajaid Eneken Maripuu. “Eriti meeldib mulle vorm, mis lumekahur lumele andis. Draakonit meenutava lastenurga kõrvale teeme elutoa vanematele, kus nad saavad soovi korral tugitoolides istuda.”

Milleri teatel lõi lumelinna ehituses kaasa ligi 25 inimest eri elualadelt. Linnakut ehitasid nii kunstikooli tudengid kui välismaalased. Kaugeim külaline on Bangladeshist, kellele jääfestivali korraldajad soetasid ühest Pärnu kauplusest vildid, sest külaline ei osanud arvestada siinse pakasega.

“Õhkkond on olnud üllatavalt hea,” tõdes teine korraldaja Kristi Kesamaa. “Kõik on rõõmsad ja keegi ei ole siiani nurisenud. Päevad on olnud pikad ja imestame, et ehitajad on nii hästi vastu pidanud. Eks nad ole isegi uudishimulikud oma töö lõpptulemuse üle.”

Päeval pakuti lumelinna meeskonnale teed ja suppi, õhtuti aga vaimset meelelahutust. Nii said lumelinna ehitajad neljal päeval osa loengutest, esinesid Jüri Tenson, lumeskulptuuride võistlustel osalenud Tõstamaa kooli direktor Toomas Mitt, alpinist Jaan Künnap ja jääskulptor Tiiu Kirsipuu.

Kui tänaseks valminud lumelinn täidab oma eesmärki, siis järgmisel pühapäeval valmib Pärnumaa spordiliidu eestvõttel Vallikääru teinegi lumelinn, mis on mõeldud rohkem lustimiseks.

Küsimusele, kas korraldajad seda ei karda, et vastvalminud lumelosse tabab sama õnnetu saatus, mis Lastepargi jääkarusid ja mullu jääskulptuure, vastas Miller, et loodab pärnakate mõistlikkusele.

“Eks käime õhtuti ikka kontrollimas, mis siin toimub, aga loodan, et inimesed on mõistlikud ja lõhkuma ei tule,” ütles Miller.

Jääarhitektuuri workshop’i eesmärk oli tutvustada tudengitele ja skulptoritele lund ning jääd kui mittetavapärast ehitusmaterjali ja sinna juurde kuuluvat ehitustehnikat ning valguslahendusi.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles