Toidupalujaid jagub rohkem kui toitu

Tõnu Kann
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Toidupanga vabatahtlik Erika Rulli ütles, et kaastunne ja empaatiavõime on talle kaasa sündinud.
Toidupanga vabatahtlik Erika Rulli ütles, et kaastunne ja empaatiavõime on talle kaasa sündinud. Foto: Urmas Luik

Pärnu diakooniakeskuse juhataja Erika Kukk teatas, et kuigi külmade ilmade aegu pole tänavu toiduabi küsijaid oluliselt lisandunud, leidub abivajajaid ometi rohkem kui toidupoolist, mida jagada.

“Seoses külmadega ei ole toiduküsijaid juurde tekkinud, kuid küsijaid on ikka rohkem, kui meil söödavat jagub. Kahjuks,” sõnas Erika Kukk.

Diakooniakeskuse jaanuariaruande põhjal sai Pärnus toiduabi 129 peret 193 korral. Seda on rohkem, kui linna sotsiaalabissüsteem on diakooniakeskuselt tellinud.

“Pärnu linn on meile üles andnud 82 peret, kes toiduabi vajavad,” rääkis Kukk. “Samal ajal eraldas linn meile 390 eurot, mis on naeruväärne summa, arvestades abivajajate hulka ning sedagi, et iseseisva juriidilise isikuna peame maksma oma kommunaalkulud, sealhulgas ruumide üüri Pärnu linnale ja telefoniarve, transpordikulud.”

Veel leigem on Kuke sõnutsi diakooniakeskusesse suhtumine Pärnumaa omavalitsuste liidu poolt, mis tänavu ei eraldanud keskusele sentigi. Samal ajal toetas diakooniakeskus toiduga Pärnu maakonnas jaanuaris 45 peret 13 vallas.

Vaba valik abistada

Peale nende abistati kümmet peret Lihulas. “Kuigi Lihula pole Pärnu maakonnas, aitasime seal kümmet peret, kui kuulsime, et seal hädas ollakse,” selgitas Kukk. “Oleme oma valikutes vabad, seda enam, et omavalitsused meid peaaegu ei toeta.”

Diakooniakeskus loodi Eliisabeti koguduse juurde, kuid nüüdseks on kujunenud iseseisvaks üksuseks. Keskuse toetajad on Avatud Eesti fond, Eesti toidupank, Eliisabeti kogudus, Pärnu Rimi, Selverid, Viisnurk.

Koostööd tehakse Pärnu linnavalitsuse sotsiaalosakonna, maakonna sotsiaaltöötajate, suurperede liidu, MTÜ Jakobi Õdede ja Häädemeeste kogudusega.

“Möödunud aastal jagasime ära 4757 leiba, 3535 saia ning 2152,5 kilo pirukaid ja 7100 liitrit kalja ning muid toiduaineid,” raporteeris diakooniakeskuse juhataja.

Töö eest ei maksta

Diakooniakeskuse töösse on haaratud 12 vabatahtlikku. “Vabatahtlikega on nii, et nädalavahetustel oleks meil nooremat rahvast juurde vaja, kui läheme kampaania korras toitu koguma,” sõnas Kukk. “Oleks tõesti tore, kui noori juurde tuleks.”

Vabatahtlikele ei maksta.

Kuigi diakooniakeskuse üks ellukutsujaid oli Pärnu Eliisabeti kogudus, on keskus juhataja sõnutsi usutõe kuulutamisega seotud sedavõrd, et peab ennast kristlikuks asutuseks. “Kuid meie vabatahtlike hulgas on neidki, kes kuhugi kogudusse ei kuulu,” sõnas Kukk. “Oleme kristlased eelkõige oma tegude järgi.”

Heategu Rüütli 25

Diakooniakeskusse saab annetada toitu. “Toitu võib meile tuua majja Rüütli 25, sissepääs on hoovist,” tutvustas Pärnu diakooniakeskuse juhataja teed kodust heateoni. “Oleme toidutoojatele avatud tööpäeviti 11–17.”

Kuke sõnade järgi võiks keskusesse tuua kauasäilivat toitu, nagu konserve, suhkrut, toiduõli, aga ka kartuleid ja juurvilja. Makarone ja tangaineid pidavat toidupangas rohkem olema tänu euroabile ja neist nii suurt puudust ei tunta.

“Tuua võib isegi valmiskeedetud toitu, lausa potiga, näiteks kui kellelgi sööki üle jääb,” üllatas Kukk. “Võib-olla jääb plaanitud pidu pidamata või jääb toitu üle restoranides, pubides. Meil on peresid, kellele kohe helistada ja toit kohale viia. Inimesed oleksid tänulikud.”

Tuua saab isegi omavalmistatud konserve. Tervisekaitse bürokraatiat toiduabi ei tunnista. “Hindame toidu värskust värvi, lõhna ja maitse järgi,” sõnas Kukk.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles