Noortelavastus räägib piiridest

Karin Klaus
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Endla noortestuudio näitlejad ootavad lavastuses eliitkooli õpilasi kehastades endilt üksnes kõrgeid tulemusi. Esiplaanil peaosatäitja Grete Elviste.
Endla noortestuudio näitlejad ootavad lavastuses eliitkooli õpilasi kehastades endilt üksnes kõrgeid tulemusi. Esiplaanil peaosatäitja Grete Elviste. Foto: Ants Liigus

Täna esietendub Endla teatri Küünis Endla noortestuudio lavastus „Üle piiri“. Eliitkooli õpilaste elust rääkiva näidendi on kirjutanud endine stuudiolane Janika Maidle, lavastajaks noortestuudio juhendaja Enn Keerd.

„Üle piiri“ tegevus toimub koolis, kus enamik õpilasi on rikkast perest ja hea õppeedukusega. Kätte on jõudnud gümnaasiumi lõpetamine ning nii kool, vanemad kui noored ise ootavad endalt üksnes tipptulemusi. Loo keskmes on Kristina, tema vend Robert ja klassi priimus Mirtel, kellelt Robert õppimises abi saab. Kuna Robert on Kristinale pärast vanemate surma ainuke lähedane, hakkab ta kartma, et Mirtel võtab Roberti temalt ära.

Kristina üksindusekartusest saavad alguse ootamatud sündmused, kus üks tegu viib lumepalliefektina teiseni. Lavastuse pealkiri viitab sellele, kuidas inimesed mõtlematult käitudes üle piiri võivad minna, tehes nii kaaslastele suurt kahju. Näidendi autori Janika Maidle arvates on oluline endale tunnistada, et üle piiri ei saa minna vähe või palju, kui üle piiri on mindud, tuleb alati tegelda tagajärgedega.

Maidle osales noortestuudio töös aastatel 2009–2010. Pärnu Sütevaka humanitaargümnaasiumi lõpetanud neiu jätkas aastaks õpinguid Tartu ülikooli teatriteaduse erialal. Praegu on ta seotud stand up-komöödiaga ja astub üles Comedy Estonia korraldatud vaba mikrofoni üritustel. „Üle piiri“ on Janika Maidle esimene näidend.

”Üle piiri” kunstnikutöö tegid Maarja Noormets ja Kristina Lõuk (külalised Eesti kunstiakadeemiast), muusikaline kujundaja on Janek Vlassov, valguskunstnik Rene Liivamägi (külalisena). Osades Endla noortestuudio õpilased Grete Elviste, Carolina Tagobert, Karl Verlin, Mikk Pärg, Karolin Kaup, Merilin Hoomatalo, Reelika Maiste, Sandra Tarjus, Evelin Uus, Karl Paju ja Carl Väljaäär.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles