Pärnu noored väitlejad nopivad konkursivõite

Karin Klaus
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kristin Parts.
Kristin Parts. Foto: Urmas Luik / Pärnu Postimees

Pärnu noorte võistkond saavutas Tartus keskkoolide väitlemise Eesti meistrivõistluste teisel etapil esikoha.

Võistkonda kuulusid Pärnu ühisgümnaasiumi abituriendid Kristin Parts ja Karl Kontus ning Sütevaka humanitaargümnaasiumi abiturient Helery Maidlas. Väitlejaid treenisid õpetajad Siim Ruul ja Inga Jaagus.

Väitlemise Eesti meistrivõistlused koosnevad kolmest etapist. Pärnu võistkond on võitnud ka esimese, eelmise aasta novembris toimunud etapi, nüüd sihitakse kevadel kolmanda etapi võitu, mis noored Eesti meistritiitlini viiks. Sama tiim saavutas mullu suvel väitlemise maailmameistrivõistlustel Türgis Istanbulis üheksanda koha.

Karl Kontus tegeleb väitlemisega kolmandat aastat. Algul soovis noormees üksnes esinemishirmust üle saada, hiljem muutus olulisemaks saavutada sel alal häid tulemusi. “Väitlejate seltskond on Eestis väga huvitav, kõik tunnevad üksteist, olen leidnud palju uusi tuttavaid,” tõi Kontus välja veel ühe põhjuse, miks talle väitlemine meeldib.

Neli aastat väidelnud Kristin Parts lisas, et tema naudib väga väitlemist kui niisugust: põnev on nii võistluste ettevalmistusprotsess, teadmiste saamine kui teemade endale lahtimõtestamine.

Parts naasis paar nädalat tagasi väitlemise MMilt Lõuna-Aafrika Vabariigist Kaplinnast, kus ta Eesti paremate väitlejate tiimis võistles.

Eesti kolmeliikmeline meeskond pälvis 40 riigi hulgas 21. koha, Kristin saavutas aga kategoorias, kus inglise keel pole väitlejate ema- ega õppimise keel, üheksanda koha. Veel kuulusid võistkonda Anette Vetik ja Rene Kukk, kes on lõpetanud Sütevaka, kuid praegu õpivad Tallinna Inglise kolledžis.

“Võistlused Kaplinnas olid Istanbuliga võrreldes väga kõrgel tasemel, kohal olid riikide parimad,” meenutas Parts, kel oma jutu järgi pole enam vahet, kas väidelda eesti või inglise keeles. “Kõik oli hästi organiseeritud, meile näidati Kaplinna, saime palju sellest riigist teada.”

Eesti meistrivõistluste teises etapis osales 36 võistkonda ja konkurentsis püsida pole lihtne. Viimases etapis tuli väidelda teemal “Massimeedia peaks rohkem toetama homoseksuaalsuse positiivset kuvandit”.

“Musta päris valgeks me ei räägi, üldiselt on võistlustel väitlusteemad siiski üsna neutraalsed, mis võimaldavad mõlemat poolt argumentidega kaitsta ja esindada,” seletas Kontus konkursipõhimõtteid.

Väitlemise meistritiitel on Eestis võrdsustatud aineolümpiaadi võiduga ja see tagab võitjale tasuta õppekoha Eesti ülikoolides ükskõik millisel enda valitud alal.

Kontus plaanib pärast gümnaasiumi lõpetamist edasi õppida majandust kas Inglis- või Šotimaal, Parts huvitub rahvusvaheliste suhete või politoloogia tudeerimisest kas Inglismaal või Eestis.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles