Pärnu aerutajad läksid ajalugu tegema

Enn Hallik
, sporditoimetuse juht
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Joosep Karlson tõi Pärnu aerutajad avaetapilt vahetusse teisena.
Joosep Karlson tõi Pärnu aerutajad avaetapilt vahetusse teisena. Foto: Tarmo Haud

Tänavu algatati Tartu suusamaratoni kompleksüritusel uus traditsioon teatesõit ja erksalt kalkuleerivad nupumehed leidsid, et see peaks olema võimalus end annaalidesse jäädvustada.

Esimeste võitjate ja medaliomanike au ei saa võtta keegi, aga teatemaratoni populaarsus saab ainult kasvada ja hiljem on etteotsa trügida juba kordades raskem, arvasid paljud, sealhulgas teatesõidu lõpetanud Pärnu ja Otepää aerutajad.

“Tahtsime jõuda esikolmikusse, paraku ajalugu siiski ei teinud,” tõdes aerutajate tiimi avaetappi sõitnud Joosep Karlson.

Karlson alustas hästi, jäädes 12kilomeetrisel etapil küll liidrist minuti maha, kuid edestades kolmandat meeskonda samuti minutiga. Teist vahetust sõitnud Simo Suursild langetas aerutajad 20 kilomeetriga kuuendaks. Kolmandas vahetuses, mis oli 14,6 kilomeetrit, tõstis Andreas Baum aerutajad neljandaks, aga kolmandast kohast oldi juba kaks minutit maas. Ankrumees Tarmo Tootsi suutis 16,4 kilomeetri pikkusel lõppetapil ees liikujale minuti võrra läheneda ja järgnenud ohtlikust konkurentsist kaugeneda, nii lõpetatigi neljandana.

“Tähtis oli sõudjatele ära teha,” kinnitas sel talvel 800 km suusatanud ja eeloleval nädalavahetusel Tartu maratonile mullust M17 klassi võitu kaitsma minev Joosep Karlson.

Viiendaks tulnud Kuma Raadio võistkonna nime taga peitusid suusahullust näitleja Veikko Täär, Londoni olümpiaks valmistuv sõudja Allar Raja, Eesti paremaid spordiarste Mihkel Mardna ja sõudelegend, praegu riigikogulane Jüri Jaanson.

“Muljed jäid suurepärased – ilm oli ilus, suusatada jaksasin, meeskond oli meil tore. Võtsime asja mõnusamalt, kui Postimehe suusastaar oma blogis kirjutas,” rääkis Jaanson. “Sõitsin viimast etappi, mis oli valdavalt lagedal, ja organismist liigselt mahlu välja ei pigistanud. Oli ilus päev, mis lõppes meeskondliku lõunasöögiga Otepääl Veikko Tääri pubis. Eriline tänu Allar Rajale hästi määritud suuskade eest!”

Jaanson rääkis, et töö ja õppimine võtab talt oma aja ja koos teatemaratoniga on kunagisel väga kõval suusatajal (oli Tartu maratonil korra isegi 50 seas!) tänavu koos jutuks olnud teatesõiduga kirjas vaid 55 suusakilomeetrit. Aja kokkuhoiu mõttes hoiab endiselt sportlik Jaanson toonust rohkem jooksu ja jõusaaliga. Kuna suusatatud vähe, ei kavatse Jaanson tänavu osaleda ka ei Tartu maratonil ega muudel pikematel suusasõitudel.

Tartu teatemaratonil tuli kümne parema sekka veel üheksanda koha saanud Eesti Posti meeskonnas sõitnud pärnakas Jaak Kanniste. Huvitav oli, et 21.-31. koha võistkondade seas oli koguni viis sellist, mis koosnesid ühe pere liikmetest või ühe nime kandjatest. Parimad olid Tatterid, järgnesid Tiivojad, Innod, Koppad ja Orased.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles