Seltsidel pole õigust lammutusloa peale kaevata

Teet Roosaar
, uudistetoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Raeküla raudteejaam.
Raeküla raudteejaam. Foto: URMAS LUIK/PRNPM/EMF

Tallinna halduskohus otsustas Raeküla seltsi ja Õigustatud Ootuse ühiskaebuse Raeküla raudteejaama hoone lammutamise tühistamise suhtes kaebeõiguse puudumise tõttu tagastada, kuid jättis hoonete lammutamiskeelu 15 päevaks kehtima.

“Tuleb välja, et meil pole kaebeõigust,” ütles MTÜ Õigustatud Ootuse juhatuse liige Mark Soosaar. “Ma saan aru, et kohtunik on lähtunud seadusest, kuid kodanikuühiskonda me niiviisi küll ei ehita.”

AS Aqua Marina (endise nimega Saare Olerex) soovib Raeküla raudteejaama hooned lammutada ja ehitada nende asemele tankla. Pärnu linnavalitsus on hoonete lammutamiseks andnud loa, leides, et sellest keeldumiseks pole neil alust.

Kohtumäärusest selgub, et ehitus- või lammutusluba saab vaidlustada ainult isik, kelle subjektiivseid õigusi see rikub. Kuigi Õigustatud Ootus on asutatud selleks, et kaitsta kodanike huve planeerimis- ja ehitustegevuses, pole tal õigust kohtusse teiste isikute või avalike huvide kaitseks kaebust esitada.

Pärnu linnavalitsuse kohtule saadetud seisukoha järgi ei ütle detailplaneering üheselt, kas Riia maantee 116 hooned tuleb säilitada või neid saab lammutada. Linnavalitsus ei pea põhjendatuks kaebajate väidet, et hoonete avalik kasutus raudteejaamana on avalikkuse huvi, ja leiab, et selline väide on otsitud. 2005. aastast on hoone kasutuses toitlustusasutusena ja seisab 2011. aasta algusest tühjana.

Aqua Marina teatas kohtule, et nõustub lammutuskeeluga vaid juhul, kui muinsuskaitseamet tunnistab raudteejaama hoone muinsuskaitsealuseks objektiks. Seni pole ta seda teinud, kuigi Raeküla selts on vastava taotluse esitanud.

Jaamahoone lammutamise vastu on Eesti muinsuskaitse selts, mis 14. veebruaril arutas Pärnus kujunenud olukorda. Seltsi hinnangul täiendavad Eesti ainus postmodernistlik raudteejaam ja teisel pool teed asuv Konstantin Pätsi kodu teineteist ning jaamahoone lammutamine oleks saatuslik linnaehituslik viga.

Kohus säilitas Raeküla raudteejaama hoonete lammutuskeelu veel 15 päevaks, et kahel mittetulundusühingul säiliks reaalne võimalus ringkonnakohtule määruskaebus esitada. Edasi kaebamine aga suurendaks riski, et mittetulundusühingud peavad Aqua Marinale peatatud majandustegevuse eest kahju maksma.

Soosaar ütles, et Õigustatud Ootus edasi kaevata ei kavatse. “Mis me ikka kaebame, kui meil pole kaebeõigust,” lausus ta.

Küll kavatsevad täna kohtusse kaebuse esitada kolm Raeküla elanikku, kes leiavad, et nende subjektiivseid õigusi rikub Raeküla jaamahoone lammutamine.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles