Teatrile antavalt kiviaidalt võeti vammikahtlustus

Tõnu Kann
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Uus 3 ootab uut rakendust.
Uus 3 ootab uut rakendust. Foto: Urmas Luik

Pärnu linnale kuuluv kiviait Uus 3 võidakse müüdava linnavara hulgast välja arvata ja anda üle loodava Sihtasutuse Endla Teater haldusse, kui teater seda soovib. Samal ajal lükkas linnavalitsus tagasi levima hakanud kuulujutu Uus 3 ründavast majavammist.

“Sellealaseid uuringuid tehtud ei ole,” nentis Pärnu linnavalitsuse avalike suhete juht Maria Murakas-Ollo. “Aga vammi selle hoone puitosas ei ole täheldatud. Puitvahelaed algavad maja teiselt korruselt, kus ei ole eriti niiske. Keldri ja esimese korruse seintest on aga niiskuse tõttu lubikrohv pudenema hakanud ja mõnes kohas on näha hallitust. Kuid see ei mõju hoone konstruktsioonidele.”

Maja seisab tühjana ja Pärnu linna koduleht teatab, et muinsuskaitsealune ait on endiselt müüdava linnavara nimekirjas.

Pärnu linnavara peaspetsialist Kadri Tekko selgitas, et müügikuulutus on kodulehel üleval, kuni saab selgeks, kas maja antakse linnavolikogu poolt teatrile.

“Sihtasutuse Endla Teater asutamise aruteludel on kaalutud Pärnu linna osalusena siduda teatriga Uus 3 kinnistu ja hoone,” lisas Murakas-Ollo. “See võimaldaks teatril võtta kavasse kammerlikke tubateatrietendusi ja ekslusiivseid kontserte.”

Pärnu linnapea Toomas Kivimägi kinnitas, et linnavalitsus soovib anda Uus 3 teatri kasutusse, kuid teatud tingimustel.

“Me oleme jätkuvalt huvitatud vastava eelnõu esitamisest Pärnu linnavolikogule, ent selleks on kaks eeldust,” sõnas linnapea. “Esiteks peab teatril olema äriplaan, mis kinnitaks, et sealt saadav tulu ületab tegevuskulusid. Teiseks peavad olema näidatud hoone kapitaalremondiks vajalike investeeringute katteallikad.”

Algul elumajaks ehitatuna on Uus 3 aegade jooksul üle elanud korduvaid ümberehitusi, kuni see 19. sajandil ehitati elamust ümber kaubaaidaks.

Hoone on muinsuskaitse all.

Majavamm on niiskuse tõttu kannatada saanud nii puit- kui kivimaju rünnata võiv seennakkus, mis ähvardab hoone suhteliselt lühikese ajaga täielikult hävitada.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles