Linn nõuab laguneva aida omanikult hoonele juurdepääsu piiramist

Raido Keskküla
, veebitoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pärnus Põhja 1 asuv lagunev soolaait.
Pärnus Põhja 1 asuv lagunev soolaait. Foto: Ants Liigus

Eilsel Pärnu linnavalitsuse istungil ei rahuldatud Põhja 1 kinnistu omaniku esitatud vaiet ettekirjutuse-hoiatuse tühistamise nõudes, millega linnavalitsus soovis omanikult suletud piirdega juurdepääsu takistamist kinnistul asuvale hoonele ohtliku tsooni ulatuses.

Pärnu muuseumi uue hoone vahetus läheduses, Põhja 1 aadressil asuv aidahoone ei vasta hoonele esitatavatele nõuetele, tegemist on inimeste elule, tervisele või varale ning keskkonnale ohtliku ehitisega. Hoone on katuseta, osaliselt varisenud vahelagedega ja selle kiviseintes on praod, teatas Pärnu linnavalituse pressiesindaja Maria Murakas-Ollo.

Linnavalitsuse planeerimisosakond on nõudnud omanikult korduvalt hoone viimist vastavusse ehitisele esitatavate nõuetega. Hoonega seonduvat on arutatud muinsuskaitsekomisjonis, omanikule on tehtud ettekirjutusi-hoiatusi.

Kohtumisel linnavalitsuses on kinnistu omanik, OÜ Ecober juhatuse liige Raivo Tõnismaa lubanud likvideerida avariiohtliku olukorra ning avaldanud soovi algatada uus detailplaneering. Samuti on ta väitnud, et toimub projekteerimine, et töödega edasi minna ja leida olukorrale lahendus.

Arvestades hoone ohtlikkust ümbruskonnale ja sealt mööduvatele inimestele, tellis linnavalitsus Põhja 1 hoone tehnilise seisukorra hinnangu, mille kohaselt on avariiohu vältimiseks ja hoone võimalikuks säilitamiseks vaja kiiresti tegutseda.

Hinnangu kohaselt on vaja piirata liikumist hoone ümber ligikaudu kahe meetri laiuses karniisilt langevate kivide eest hoidumiseks ja varisemisohtliku edelanurga juures ligikaudu 12 meetri raadiuses. Samuti on tarvis eemaldada lahtised kivid ja seinte varisemise vastu kindlustamiseks paigaldada ajutised tömbid risti ja piki hoonet teisele ning kolmandale korrusele.  

Ekspertiisi tulemused edastati kinnistu omanikule. Omanik vastas linnavalitsusele, et ta on lahtised osad ja kivid hoonelt eemaldanud ning ta ei nõustu OÜ Arcus Projekti tehnilise seisundi hinnanguga. Samuti ei mõista omanik piirde rajamise vajalikkust, mis toob muuhulgas ettevõttele lisakulutusi. Kinnistu omanik vaidlustas ettekirjutuse.

Linnavalitsus otsustas jätta rahuldamata Põhja 1 kinnistu omaniku esitatud vaide ettekirjutuses-hoiatuses toodud nõudes takistada suletud piirdega juurdepääs Põhja 1 kinnistul asuvale hoonele ohtliku tsooni ulatuses.

Ühekordne lahtiste detailide ja kivide eemaldamine hoone karniisilt ja fassaadilt ilma hoonet remontimata, veekindla katuse pealepanek ja seinte tugevdamine-remont ei ole püsiv avariiohtliku olukorra likvideerimine.

Linn nõuab jätkuvalt omanikult suletud piirde paigaldamist kahe meetri kaugusele hoonest, et tagada ohutus ümbruskonnale ning sealt mööduvatele inimestele.

Põhja 1 kinnistul kehtib 2009. aastal kehtestatud detailplaneering, mille kohaselt tuleb hoone projekti koostamisel juhinduda muinsuskaitse eritingimustest, mis näevad ette konstruktsioonide osalise säilitamise. Kinnistu asub arheoloogilisel mälestisel ning paikneb Pärnu vanalinna ja kuurordi muinsuskaitsealal.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles