„Lohetätoveeringuga tüdruk“ Ameerika moodi

, filmisõber
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Stseen filmist "Lohetätoveeringuga tüdruk".
Stseen filmist "Lohetätoveeringuga tüdruk". Foto: promo

Kinokunst on kriminaalkirjandusest pidevalt ainest ammutanud. Alates legendaarse söör Arthur Conan Doyle’i mitmekülgsest loomingust ja lõpetades niisama kuulsa Elmore Leonardi teostega.

Põhjus on üllatavalt lihtne: põnevusromaane pole sugugi keeruline suurele ekraanile ümber panna, sest nende sisu ja ülesehitus on ammu välja kujunenud žanrireeglitega selgesti piiritletud.

Reedel Pärnu Mai kinos linastuv Stieg Larssoni „Lohetätoveeringuga tüdruk“ pole selles suhtes erand. Otse vastupidi. Tegu on ülimalt stiilipuhta krimkaga, millesse peale tapmiste ja tagaajamiste koondatud palju muudki.

Ilmselt sellepärast on teost saatnud kogu maailma raamatupoodides tohutu edu, mis filmiilmaski pole tähelepanuta jäänud. Esmalt proovisid romaaniga kätt autori kaasmaalased rootslased ja nüüd on ameeriklaste kord.

Ühe kohtuprotsessi tõttu täielikult usaldusväärsuse kaotanud ja majanduslikult totaalselt laostunud ajakirjanikule Mikael Blomkvistile (Daniel Craig) teeb päratu rikas tööstur Henrik Vagner (Christopher Plummer) ettepaneku, millest on üsna keeruline keelduda.

Peale raha ja kättemaksu pakub ärihai leheneegrile lahendamiseks müsteeriumi, mille juured ulatuvad aastakümnete taha, kui must polnud päriselt must ega valge valge. Žurnalist võtab pakkumise vastu, aimamata täpselt, millesse ta end segab. Kummalisel kombel osaleb mängus ka lohetätoveeringuga tüdruk …

Ameerika uusversiooni lavastaja on (au)hinnatud režissöör David Fincher, kelle käe alt on tulnud sellised visuaalselt paeluvad ja sisult köitvad linateosed nagu „Kaklusklubi“, „Paanikatuba“, „Sodiaak“ ja „Sotsiaalvõrgustik“.

„Lohetätoveeringuga tüdruk” ei jää eelnimetatud filmidele millegi poolest alla. Lavastaja kuulsaks teinud tumedat stiili märkab pea iga võtte puhul ja tänu sellele pääseb karge Skandinaavia õhustik väga hästi mõjule, tekitades nii hirmujudinaid kui külmavärinaid.

Craig ja nimitegelast kehastav Rooney Mara on oma rollides suurepärased, kuid kõige huvitavama etteaste teeb Stellan Skarsgard vabrikandi lähedase sugulasena. Tema malbele kurjusele on raske midagi vastu panna.

Loomulikult jääb vaataja otsustada, milline „Lohetätoveeringuga tüdruk“ on parim. Kas raamat, rootslaste või hoopis ameeriklaste film. Halb pole tegelikult ükski nende hulgast.

„Lohetätoveeringuga tüdruk“

Osades Daniel Craig, Rooney Mara, Christopher Plummer, Stellan Skarsgard.

Lavastanud David Fincher.

Kestus: kaks tundi ja 38 minutit.

Hinnang: hea.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles