Pärnu muuseum kutsub uude majja

Tõnu Kann
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Muuseumi otsaseinast koorub värvi. Põhjus võib olla maja välissoojustuse puudumises.
Muuseumi otsaseinast koorub värvi. Põhjus võib olla maja välissoojustuse puudumises. Foto: Urmas Luik

Hilissuvest Aida tänavale uude koju kolinud Pärnu muuseum avab täna kell 17 peaukse neile, kes tahavad näha vanast hoonest kujundatud nüüdisaegset muuseumi ja saada osa Liina Siibi ruumiinstallatsioonist.

Külastajatele ei avata maja veel täies ulatuses, kuna püsiekspositsioon on alles tegemisel ja see on lubatud avada 25. maiks. Seevastu foto-, video- ja kohaspetsiifiline ruumiinstallatsioon “Naine võtab vähe ruumi – vol. 3” on hea põhjus, miks täna õhtul muuseumi külastada ja saada ühtlasi ülevaade Pärnu uuest muuseumimajast.

Kahjuks on külmalaine ja talvised tormituuled teinud liiga vast renoveeritud maja merepoolsele otsaseinale, kus vanad müüritellised on poetanud tükikesi ja endaga seinu katva värvikihigi paiguti õuele kukutanud.

Pärnu muuseumi direktor Aldur Vunk ütles, et sein jäi väljast soojustamata, kuna muinsuskaitseamet seda ei lubanud, ja see arvatavasti ongi põhjus, miks ligi poolteisesaja aasta vanused seinad murenema on hakanud.

“Eks meil tule sein kevadel uuesti üle võõbata ja loota, et värv peatab lagunemise,” sõnas Vunk. “Kui vaja, peame seina igal aastal üle värvima, mis teha.”

Muinsuskaitseameti vaneminspektor Nele Rent ütles, et muuseumi seina ei lubanud väljast soojustada hoone renoveerijatele esitatud muinsuskaitse eritingimused, mille kinnitas muinsuskaitse kooskõlastuskomisjon.

“Ma ei oska peast öelda, mis seal valesti on, oletama ka ei hakka, kuni asja on lähemalt hinnatud,” ütles Rent. “Võib-olla on tegu mingi tehnoloogilise vea või vale materjalivalikuga.”

Muuseumi direktor on majaga üldjoontes siiski rahul, kuna fondidele on loodud ideaalilähedased hoiutingimused ja hoone sisseseade vastab tänapäeva nõuetele. Selle tõestuseks on näitus “Naine võtab vähe ruumi”, mille eksponeerimine eeldas keerulisi audiovisuaalseid tingimusi.

Väljapaneku aluseks on 2011. aastal Venezia kunstibiennaalil Eesti paviljonis eksponeeritud projekt “A Woman Takes Little Space”. Terviklikult on näitus esimest korda üleval just Pärnu muuseumis Aida 3.

Pärnu muuseumi kohvik avatakse 30. märtsil fotonäitusega “Pärnu teel”, püsiekspositsioon, nagu lubatud, 25. maiks.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles