Manifest ja rammus supp

Kalev Vilgats
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ühises kolonnis liiguti Alevi kalmistult Rüütli platsile, kus loeti ette iseseisvusmanifest.
Ühises kolonnis liiguti Alevi kalmistult Rüütli platsile, kus loeti ette iseseisvusmanifest. Foto: ANTS LIIGUS/PRNPM/EMF

Eesti Vabariigi 94. aastapäeva puhul toimus eile Alevi kalmistul tavaks saanud mälestustseremoonia skulptor Amandus Adamsoni loodud Vabadussõjas langenute ausamba juures.

Pärnu linna esindasid volikogu esimees Vahur Mäe ja abilinnapea Meelis Kukk, maakonda maavanem Andres Metsoja. Peale nende asetatud pärgade avaldasid langenutele austust Kaitseliit, kaitsevägi, Eesti lipu selts ja Pärnumaa koolid.

Vaatamata tõelisele koerailmale, liikusid noored Alevi kalmistult kolonnis Rüütli platsile, kus tänu Eesti lipu seltsile voogas lumelörtsises ilmas 94 sinimustvalget trikoloori. Just niisama palju, kui palju aastaid on möödunud vabariigi sünnist.

Näitleja Sepo Seeman luges kunagise Endla teatri stiliseeritud rõdult ette ”Manifesti Eestimaa rahvastele”, nagu seda tegi advokaat Hugo Kuusner 23. veebruaril 1918 ja on loetud igal aastal taasiseseisvunud Eestis.

Aastapäevaüritusel osalenud koolinoortele ning vähestele ilma trotsinud kaaslinlastele pakkus rammusat hernesuppi koolitoitlustamisega tegelev OÜ Liisi. Nii nagu esimest korda pakuti Rüütli platsil Eesti riigi sünnipäeva puhul kuuma kehakinnitust, olid noortel rinnas sinimustvalged lindid, mille jagamise ja kandmise traditsioon aastapäeval on taas sündimas.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles