Kuidas pärast kolmetunnist trenni ellu jääda

Andris Tammela
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kõhulihaste test sanatooriumi Tervis jõusaalis.
Kõhulihaste test sanatooriumi Tervis jõusaalis. Foto: URMAS LUIK/PRNPM/EMF

Kunagi Tervise Paradiisis BodyCombati treeninguid juhendanud Kerdo Luige korraldab umbes kuu pärast Raplas kolmetunnise BodyCombati maratoni. Otse loomulikult tekkis mul soov seal kaasa lüüa.

Osaliselt sellest ajendatuna tekkis kohe isu end alustuseks kohalikes trennides proovile panna. Nii sain eelmisel reedel, 17. veebruaril hakkama sellega, et osalesin Tervise Paradiisi Spa&Sport spordiklubis järjest BodyCombati, BodyPumpi ja BodyBalance’i treeningutes. Koos pausidega veetsin treeningsaalis kokku 3,5 tundi.

Mu esimene arvamus sellest katsumusest oli, et sain hakkama väga rumala teoga. Mitu tuttavat jõudis mind selle eest korralikult sarjata. Kui reede õhtul lõpetasin, oli valdav mõte kuskilt kiiresti süüa saada. Enesetunne oli jube kehv ja liikusin nagu aegluubis.

Kõmpisin esimesse ettejuhtuvasse kohvikusse ja ostsin salati, see muutis oleku natuke rõõmsamaks.

Järgmine päev algas kell 6 hommikul, kui lihasvalud ei lasknud enam magada. Kogu keha oli nagu vatist ja enesetunne oli tegelikult ikka veel üsna jube. Jõin palju mahla ja sõin magusat, kuni lõpuks hakkas enesetunne laupäeva pärastlõunal paranema.

Mind Tervise Paradiisis nõustav treener Jaana Junson soovitas pärast sellist trenni palju magada ja minna võimalusel massaaži või spaasse, aga sinna ma ei jõudnudki.

Järgmisel ööl magasin nagu beebi ja põõnasin rõõmsalt pühapäeval kella 10ni. Kui silmad lahti tegin, olin võrreldes laupäevaga nagu ümber sündinud. Enesetunne oli väga hea ja keha energiat täis. Kui laupäeval ei jõudnud end ära kiruda, siis pühapäeval olin juba üsna kindel, et kolmetunnine trennimaraton läheb lähiajal kordamisele.

Rääkimata eesseisvast BodyCombati maratonist, millel kavatsen endiselt osaleda.

Neljapäeval tegingi juba lühikese ajaga kaks treeningut. Esmalt olin 1,5 tundi Tervise Paradiisis jõusaalis ja kaks tundi hiljem jooksin Combatisse. Pean märkima, kui treeningute vahele jääb väike paus, on seal osalemine palju kergem kui teha mitu trenni järjest. Kumm ei olnud nii tühi kui eelmisel korral.

Kuigi mind on selliste treeningute eest kritiseeritud, on mul mõni päev üsna raske seda mitte teha, sest keha nõuab liikumist ja trennist on isegi nagu omamoodi sõltuvus saanud. Sel nädalal peaks mul kokku tulema kümme treeningtundi, mis tundub juba üsna paras koormus.

Kuid mu kehakaal on jäänud toppama 87-88 kilogrammi vahele, neljapäeval oli pärast jõusaali 87,1. Füüsiline vorm on selle nelja kuuga aga raudselt paranenud.

Jaana kordas eelmisel nädalal minuga väikest testi, mida tegime ka programmiga alustades.

Pidin tegema taas 30 sekundi jooksul kätekõverdusi, kükke ja kõhulihaste painutusi ette. Kui eelmisel korral sain viiepallisüsteemis esimesel kahel hindeks “piisav” ehk “3” ja kõhulihastel “hea” ehk “4”, siis nüüd sooritasin nii kätekõverdused kui kõhulihased hindele “suurepärane”.

Ainult kükkimise hindamisest ei saa ma aru. Tegin 30 sekundiga 28 kükki, mis andis hindeks “3” ehk piisav. “Suurepärase” saamiseks on vaja teha poole minutiga 34 kükki, mida ma pean praegu küll ebareaalseks.
 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles