Juhtkiri: Koostööst tõusku kasu

Arvamustoimetus
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pärnu Postimees.
Pärnu Postimees. Foto: PP

Muinsuskaitseameti peadirektor Kalev Uustalu ja Pärnu linnavolikogu esimees Vahur Mäe allkirjastasid kahepoolse muinsuskaitselist koostööd toetava halduslepingu. Amet annab sellega linnale üle riiklikud muinsuskaitsealased kohustused. Leping hakkas kehtima eilsest.

Kahtlemata peaks õnnitlema Vahur Mäed, kes oma suuresti tseremoniaalses esindusametis volikogu esimehena on saanud olulist allkirja andes käe valgeks. Samal ajal puuduvad tal vähimadki vahendid nende vastsete riiklike kohustuste täitmiseks. Tavaliselt ongi Eestis selline häda, et kohustused antakse küll kellelegi üle, aga nende täitmiseks vajalik raha unustatakse manusesse panemast. Lepingu järgi hakkab Pärnu linn vastutama kõikide kinnismälestiste, Pärnu vanalinna ja kuurordi muinsuskaitseala ning kaitsevööndi säilimise ja kaitse korraldamise eest. Muinsuskaitsele jääb vastutus arheoloogiamälestiste ja nendega seonduva tegevuse eest.

Muinsuskaitseameti ja Pärnu linnavalitsuse ühises pressiteates tõdebki Mäe, et ”lepinguliste tegevuste loetelu on päris pikk”. Pärnu Postimees loodab, et haldusleping vähendab muinsusbürokraatiat, et kooskõlastuste saamine muutub senisest lihtsamaks ja enam pole tarvis kulutada mitme ametniku kabineti lävepakku.

Ühtlasi loodame, et linnale lisanduvate ülesannete täitmiseks on olemas vajalik raha. Sellele viitab lause, et Pärnu linnavalitsus esitab riigieelarveliste vahendite kasutamise kohta aruande kuu aja jooksul pärast eelarveaasta lõppu.

Teisalt pole sellises halduslepingus midagi väga uut. Samasugused lepped on muinsuskaitseamet sõlminud Tallinna, Tartu, Haapsalu ja Narvaga. Peame pöialt, et sellest koostööst tõuseb kasu Pärnulegi.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles