Kaas kaevul olgu kohustuslik

, Viinahaualt, Tori vallast
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kaaneta kanalisatsioonikaev.
Kaaneta kanalisatsioonikaev. Foto: Urmas Luik

Kaevukaantega seonduvast olen juttu teinud siin "Kirjanurgas" ennemgi, aga kordamine olevat "tarkuse ema" ning teen sellel teemal veel juttu.

Sügis- talvisel perioodil suisa rõhutati avalikult, et helkurite ja ka helkurvestide olemasolu liikluses on kohustuslik, et hästi nähtav olla ning samas on kohustuslik ka turvavööde kinnitamine autos sõidu ajal. Samamoodi tähtis on ka see, et kaevudel oleksid kaaned ehk kaasid peal, et keegi kogemata kaaneta kaevu juurde sattudes sinna sisse ei kukuks. Nagu meediast on teatatud, on kaaneta kaevu sisse kukutud ning ka surmajuhtumeid esinenud.

Kaevul kaasi ehk kaane olemasolu on täpselt sama tähtis kui helkur või turvavöögi.

Igal kaevul on olemas omanik ning omaniku kohustuseks olgu kontrollida oma valduse piirid  ja oma maa üle, et seal oleksid kaevud korralikult kaetud!

Lisaks inimestele võivad katteta kaevu kukkuda ka nii koduloomad kui metsloomad.

Olen täiesti veendunud selles, et seni kuni suhtume kaevudel kaante või kaaside olemasolusse ükskõikselt, seni me ei hooli mitte kellegist teisest peale iseenda ning tegutsema hakkame alles siis, kui omal nahal on "puudus" ära proovitud ehk ise näiteks sellisesse kaevu sisse kukutud.

Kui meil tehakse igasuguseid naljakaid seadusi (näiteks või alkoholimüük alates kella 10.00, aga mitte kohe kell 09..00 kui kauplus avatakse. Mida annab see tund aega? Vanasti hakati alkoholi müüma kella 15.00 alates ja sellest võis aru saada).

Seega- kaas kaevul olgu kohustuslik ning see kelle maaalal katteta kaevu puhul midagi traagilist juhtub, tuleb võtta vastutusele ja karistada. Ütleks isegi seda, et kui keegi on hooletu ning tema maaalal asuval kaevul kaant peal pole ning keegi sinna kaevu kukkudes oma elu kaotab, siis on selline hooletu omanik mõrvar lihtsalt.

Kaaned pidid olema minev kaup ja neid varastatama. Kui nii, siis tuleks nuputada välja sellisest materjalist kaas mida vargad ei himusta. Tähtis pole mitte see, et millisest materjalist kaevul kas on, vaid see et kaevul oleks kaas peal ning et õnnetusi ei juhtuks. Kohtadest kus pidevalt kaasi varastatakse, tuleks panna kas piilukaamera või jälgida ise rohkem oma maad ning seal liikujaid.

Kui probleemi võetakse täie tõsidusega, siis leitakse lahendus alati. Kui asjasse suhtutakse külma kõhuga, siis võib vastu joriseda joodiku kombel mida iganes.

Kui muuta kaevudel kaante olemasolu kohustuslikus ka karistada neid, kellede valduses olevatel kaevudel kaas puudub, siis saaks asjast asja ja probleem kaoks.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles